Middeleeuwse gouden ring mét edelsteen gevonden in Drenthe

Bijbehorende edelsteen is ook aangetroffen
1 minuut leestijd
1
Gouden ring met filigreinversiering en ingelegd met granaatsteen, vermoedelijk eind 9de / begin 10de eeuw, collectie en eigendom Het Drentse Landschap en Drents Museum.
Gouden ring met filigreinversiering en ingelegd met granaatsteen, vermoedelijk eind 9de / begin 10de eeuw, collectie en eigendom Het Drentse Landschap en Drents Museum. Foto's: JAV Studio's.

In de zomer van 2020 is op een terrein van Het Drentse Landschap een versierde middeleeuwse gouden ring gevonden die is ingelegd met een edelsteen. In Engeland is eerder een vergelijkbare ring gevonden die werd gedateerd op de tiende, begin elfde eeuw. Onderzoek van het Drents Museum wijst echter uit dat de Drentse ring waarschijnlijk uit de negende eeuw stamt.

De ring heeft een afmeting van 2,6 bij 2,3 centimeter en is daarmee aan de forse kant. Midden op de ring is een gat te zien, waar eerder een roze/rode steen zat die los bij de ring is gevonden. Op de voorkant van de ring is daarnaast een filigreinversiering te vinden: een uit bolletjes bestaande draad die in sierlijke ronde vormen over het oppervlak van de ring is gesoldeerd. Die versiering is op sommige punten met gouden nietjes verder bevestigd. De steen die in het midden van de ring heeft gezeten, heeft afgeschuinde zijkanten. Vermoedelijk gaat het om een granaatsteen.

Het Drents Museum, dat samen met Het Drentse Landschap eigenaar is van de ring, spreekt van een “absoluut topstuk binnen het scala aan bekende middeleeuwse sieraden”. Om te voorkomen dat mensen in het gebied gaan zoeken, is de exacte vindplaats van de ring niet bekendgemaakt.

Gouden ring met filigreinversiering en ingelegd met granaatsteen, vermoedelijk eind 9de / begin 10de eeuw,
Gouden ring met filigreinversiering en ingelegd met granaatsteen, vermoedelijk eind 9de / begin 10de eeuw, collectie en eigendom Het Drentse Landschap en Drents Museum. Foto’s: JAV Studio’s.

Restauratie

De komende tijd gaan archeologen nader onderzoek doen naar de ring. Dit toekomstig onderzoek moet uitwijzen wat voor ring het precies is en om wat voor reden de ring op de vindplaats terecht is gekomen. De ring wordt door experts gerestaureerd, waarbij onder meer de granaatsteen teruggeplaatst wordt in het midden van de ring. Na restauratie krijgt de ring een plaats in een nieuwe collectiepresentatie van het Drents Museum.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
1
0
Reageren?x
×