Middeleeuwse waterput gevonden bij Drents Museum

De waterput – Foto’s: Drents Museum
Bouwvakkers zijn bij werkzaamheden bij het Drents Museum in Assen op restanten van een middeleeuwse waterput gestuit. Het gaat om houten balken en stenen, dat heeft het museum bekendgemaakt.

De provincie Drenthe denkt dat de waterput stamt uit de dertiende eeuw, toen er op de plek van het huidige museum een Cisterciënzer klooster stond. Provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden gaat met een team amateurarcheologen van de Stichting Archeologie en Monument (SAM)onderzoek doen naar de opgraving en kijken of er nog meer wordt gevonden.

- advertentie -

Het Drents museum is momenteel gesloten omdat bouwvakkers bezig zijn een ondergrondse doorgang te maken tussen het oude museum en een nieuwe tentoonstellingsvleugel. Zolang het onderzoek duurt worden de werkzaamheden stilgelegd. Daarna wordt duidelijk wat er met de vondst gebeurt.

Klooster in ‘Hassen’

Het Cisterciënzer klooster ‘Maria in Campis’ werd in 1260 van Rolde naar de plek ‘Hassen’ verhuisd. Bij een brand in 1418 werd het klooster met de kerk en klokkentoren verwoest. Drie jaar later werd weer begonnen met de opbouw. In 1460 werd het klooster opgenomen in de broederschap van de orde der Trinitariërs, die met name christelijke gevangenen of slaven uit de handen van moslims probeerden te houden.

Na de reformatie kwam er een einde aan het klooster en werden de bezittingen door de provincie in gebruik genomen, waardoor Assen de hoofdstad werd van Drenthe. Op de plaatst van het provinciehuis kwam in 1885 het Drents Museum.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: