De uitdrukking 'lingua franca' is een bijzondere Latijnse term, die veel mensen weleens gehoord hebben. Minder duidelijk is wat het precies betekent en waar dit begrip vandaan komt.
Het in één adem noemen van ‘kruistochten’ en (de)kolonisatie of van een Leopold II en Godfried van Bouillon. Het gebeurt geregeld in dekoloniseringsdiscussies.
Op 27 november 1095 hield paus Urbanus II in het stadje Clermont, in Midden-Frankrijk, een van de meest opzwepende redevoeringen uit de geschiedenis. Een jaar later begon de Eerste Kruistocht waar de paus toe had opgeroepen. Tijdens deze militaire expeditie wilde het westerse christendom het Heilige Land binnenvallen om de moslims na vijfhonderd jaar uit Jeruzalem te verdrijven.
Het fort Krak des Chevaliers, gelegen in het westen van het huidige Syrië (nabij de stad Homs), geldt als een van de beroemdste kruisvaardersburchten uit de tijd van de Middeleeuwen. Wat was dit voor fort? Wat was het belang van Krak des Chevaliers gedurende, en eventueel na, de Middeleeuwen?
Hugues de Payns, een Franse edelman die zich in 1096 aansloot bij Godfried van Bouillon om met een kruisvaardersleger in het Heilig Land Jeruzalem te heroveren op de moslims, verzekerde zich van een plaats in de geschiedenisboeken toen hij de eerste grootmeester werd van de Orde van de Tempeliers.
Nur ad-Din heerste van 1146 tot aan zijn dood in 1174 over Syrië en grote delen van het Midden-Oosten. Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door zijn streven om alle moslimstaten tussen Eufraat en Nijl onder zijn gezag te verenigen in een gemeenschappelijk front tegen de kruisvaarders.
Het Byzantijnse Rijk, dat van 330 tot 1453 heeft bestaan, wordt ook wel eens Byzantium of het Oost-Romeinse Rijk genoemd. In dit artikel wordt de geschiedenis van dit bijzondere rijk samengevat, voorzien van een tijdlijn.
Tussen de elfde en de dertiende eeuw vochten christelijke en islamitische legers om zeggenschap over het Heilige Land.
De ziekte scheurbuik is een bijzondere ziekte, die ontstaat door een langdurig tekort aan vitamine C. De ziekte kwam vooral sinds de ontdekkingsreizen vanaf eind vijftiende eeuw veel voor op schepen, zoals op schepen van de VOC en WIC.
Het was in de nasleep van de eerste kruistochten dat in de twaalfde eeuw een luguber funeraire rite werd toegepast om de stoffelijke resten van de in het Heilig Land gesneuvelde ridders naar hun geboortegrond te repatriëren.
Zaragoza was rond 1100 een van de belangrijkste steden in Noord-Spanje. Met de nabijgelegen stad Barbastro was Zaragoza doelwit van de eerste kruistochten van christenen tegen de Moren.
Herkomst en geschiedenis van het woord pogrom: een drijfjacht op een minderheidsgroepering met buitensporige gewelddadigheden, of: razzia tegen Joden.
In november 1095 vond de Synode van Clermont plaats. Tijdens deze katholieke kerkvergadering riep paus Urbanus II op tot de Eerste Kruistocht.
De Kruistochten vormen boeiende gebeurtenissen uit de tijd van de Middeleeuwen, waarbij christenen en moslims onderling streden om de hegemonie in het Midden-Oosten, specifiek Jeruzalem.
In 1198, op 37-jarige leeftijd, werd Innocentius III (ca.1160-1216) paus. Wie was Innocentius III, hoe bestuurde hij de Rooms-Katholieke Kerk en hoeveel wereldlijke macht had hij? Een korte biografie van een bijzondere paus uit de Middeleeuwen, die geldt als een van de machtigste pausen ooit omdat hij veel wereldlijke macht nastreefde. Zo snoepte hij het koninkrijk Sicilië enige tijd af
Van 1088 tot 1099 was Urbanus II (ca.1035-1099) paus van de Rooms-Katholieke Kerk. Deze paus staat vooral bekend als degene die opriep tot de Eerste Kruistocht in 1095. Wie was Urbanus II en hoe gaf hij invulling aan zijn pontificaat?
Sinds 1848 prijkt het ruiterstandbeeld van Godfried van Bouillon op het Brusselse Koningsplein. Het bronzen kunstwerk werd vervaardigd door de Luikse beeldhouwer Eugène Simonis (1810-1882). Het recentelijk onafhankelijk geworden België wou met de herinnering aan één van de aanvoerders van de Eerste Kruistocht (1096-1099) het nationaal gevoel stimuleren. Maar wie was die Godfried, en hoe werd hij vereeuwigd in het
Op 12 augustus 1099 sticht Godfried van Bouillon, een van de leiders van de Eerste Kruistocht, het Koninkrijk Jeruzalem.
De religieuze dadendrang van de huidige extremistische moslim is vrij goed vergelijkbaar met de houding van de gemiddelde Europese of Amerikaanse christen in de jaren 1914-1918.
In de driedelige BBC-documentaire Kruistochten vertelt dr. Thomas Asbridge – werkzaam aan London University en schrijver van onder meer The First Crusade – op meeslepende wijze het verhaal van de kruistochten. De dvd bestaat uit drie delen en duurt in totaal ruim tweeënhalf uur. Enkele vragen die Asbridge beantwoordt, zijn waarom er een heilige oorlog uitbrak tussen christendom en islam,
Twee weken geleden is in Israël een aarden pot gevonden met daarin 108 gouden munten. De muntschat werd waarschijnlijk in de dertiende eeuw verstopt door een kruisvaarder. De universiteit van Tel Aviv heeft dat deze week bekendgemaakt.