Dark
Light

Miljoenen voor restauratie grote monumenten

1 minuut leestijd
Poldertoren in Emmeloord
Poldertoren in Emmeloord (CC BY-SA 3.0 - Michielverbeek - wiki)

Het ministerie van Cultuur en Media heeft verschillende eenmalige subsidies toegekend voor de restauratie van enkele grote monumenten.

De landelijke overheid en provincies zijn samen verantwoordelijk voor de financiering van de restauratie van grote monumenten. Ondanks de middelen die daar jaarlijks voor beschikbaar zijn, kwam een aantal beeldbepalende gebouwen, zoals het aquarium van Artis, dusdanig in de knel dat extra geld nodig was. De overheid maakte dit jaar daarom eenmalig 15 miljoen euro vrij.

Het grootste deel daarvan, 10 miljoen euro, is bestemd voor de restauratie van het Artis-aquarium, dat de deuren in 1882 opende. Restauratie was hard nodig, onder meer doordat het zoute water uit de bassins in de loop der tijd het gesteente, het stucwerk en het interieur van het gebouw flink had aangetast. De kosten van de totale restauratie, de grootste in de geschiedenis van de Amsterdamse dierentuin, worden geraamd op ongeveer 47 miljoen euro.

Achter de schermen van het aquarium van Artis:

Tijdens de werkzaamheden aan het aquarium zijn al verschillende ontdekkingen gedaan. Zo kwamen onder meer verschillende negentiende-eeuwse ornamenten en deuren tevoorschijn, waarvan het bestaan niet bekend was.

De Bovenkerk in Kampen ontvangt verder 1,2 miljoen euro als eenmalige bijdrage aan noodzakelijk onderhoud. Daarnaast krijgen de Poldertoren in Emmeloord, en Fort Sabina en de botenloods in Willemstad (Noord-Brabant) respectievelijk 1,1 en 1,9 miljoen euro voor noodzakelijk onderhoud.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×