Nieuwe beelden moordenaar Martin Luther King opgedoken

1 minuut leestijd
James Earl Ray, Mugshot
James Earl Ray, Mugshot

In Amerika zijn onbekende videobeelden opgedoken van James Earl Ray (1928-1998), de man die veroordeeld werd voor de moord op mensenrechtenactivist Martin Luther King.

De beelden doken al twee jaar geleden op in het archief van Shelby County tijdens het digitaliseren van oud filmmateriaal. De afgelopen tijd zijn de beelden in New York onderzocht en deze week werden ze vrijgegeven.

De video is gemaakt op 19 juli 1968, ongeveer drie maanden na de moord op Martin Luther King. Te zien is hoe James Earl Ray per vliegtuig vanuit Londen, waar hij werd opgepakt, wordt overgebracht naar de Verenigde Staten. Ook is te zien hoe agenten de moordenaar naar de gevangenis van Memphis brengen.

Sluipschutter

In 1968 was Martin Luther King bezig een mars van armen naar Washington voor te bereiden. Hij werd toen echter weggeroepen om stakende vuilnismannen in Memphis te steunen. Een dag nadat hij in Memphis ongeveer tweeduizend volgelingen had toegesproken, werd Martin Luther King op het balkon van het Lorraine Motel doodgeschoten door een sluipschutter.

James Earl Ray bekende in 1969 dat hij de moord had gepleegd. Korte tijd later trok hij deze verklaring echter weer in, maar hij werd toch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Familie van Martin Luther King geloofde overigens niet dat James Earl Ray de moordenaar was. Zij dachten dat King slachtoffer was van een samenzwering. Soms wordt beweerd dat zowel de FBI als de CIA te maken hebben gehad met de moord, aangezien beide diensten een lastercampagne voerden tegen Martin Luther King.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×