‘Oerbron van de Nederlandse geschiedenis’ online te doorzoeken

Besluiten Staten-Generaal gedigitaliseerd
2 minuten leestijd
De grote zaal op het Binnenhof, Den Haag, tijdens de Grote Vergadering der Staten Generaal in 1651, toegeschreven aan Bartholomeus van Bassen en Anthonie Palamedes
De grote zaal op het Binnenhof, Den Haag, tijdens de Grote Vergadering der Staten Generaal in 1651, toegeschreven aan Bartholomeus van Bassen en Anthonie Palamedes

De besluiten van de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit de periode 1576-1796 zijn vanaf volgende week te doorzoeken op een nieuwe website. Dankzij tekstherkenning en AI kunnen gebruikers snel antwoorden vinden in honderdduizenden besluiten van het hoogste bestuursorgaan van de Republiek. Een uitkomst voor historici.

Van het begin van de Tachtigjarige Oorlog tot het einde van de Republiek vormden de Staten-Generaal het centrale bestuur van Nederland. Ze waren als het ware parlement en regering in één. De Republiek werd gevormd door zeven zelfstandige provincies (Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen) die op verschillende terreinen samenwerkten, zoals bijvoorbeeld buitenlandse politiek of handel. Om gezamenlijk afspraken te maken stuurden de provincies geregeld afgevaardigden naar de Staten-Generaal, die vergaderden op het Binnenhof in Den Haag. Tussen 1576 en 1796 namen de Staten-Generaal honderdduizenden besluiten, de zogeheten ‘resoluties’ .

De digitalisering van deze historische resoluties is uitgevoerd door het Huygens Instituut en het Nationaal Archief en kreeg als titel Goetgevonden. Deze naam verwijst naar de woorden waarmee de griffier in de periode 1576-1796 de besluiten van de Staten-Generaal vaak inleidde:

Is nae deliberatie goetgevonden ende verstaen.

Goetgevonden biedt onderzoekers, studenten en geschiedenisliefhebbers de mogelijkheid om politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de Republiek vanachter de computer op de voet te volgen. De ontwikkelaars spreken trots van ‘de oerbron van de Nederlandse geschiedenis’. De resolutieboeken, die bewaard worden in het Nationaal Archief in Den Haag, waren voor onderzoekers al wel te raadplegen, maar het ging om dusdanig veel materiaal dat het zeer lastig was de informatie daadwerkelijk te gebruiken voor breed historisch onderzoek. Dankzij de digitalisering is dat nu veel eenvoudiger.

Resolutie over de executie van Johan van Oldenbarnevelt, 12 mei 1619
Resolutie over de executie van Johan van Oldenbarnevelt, 12 mei 1619: “Is de Sententie des doots metten zweerde byde Gecommitteerde Gesubdelegeerde Rechters van Gevangens tegen den persoon van heere Mr. Jan van Oldenbarnevelt gepronuncieert, ende geexecuteert ontrent de clocke thien uren voorden Middach ten voors dage int binnen hoff.”

Voor de toepassing zijn alle resolutieboeken waarin de besluiten zijn opgetekend gescand. Daarna zijn de scans, vol handgeschreven en gedrukt oud-Nederlands, omgezet naar computerleesbare tekst. Dit gebeurde met de open source transcriptietool Loghi, die voor dit doel werd ontwikkeld. Het Huygens Instituut:

Met verschillende slimme technieken zijn in de transcripties eerst afzonderlijke zittingen en besluiten geïdentificeerd, en vervolgens ook vermeldingen van bijvoorbeeld plaatsen en persoonsnamen. Twee eeuwen aan taalverandering en de afwezigheid van een standaardspelling vormden daarbij extra uitdagingen, omdat woorden voorkwamen in talloze varianten.

Originele scans

Vergadering van de Staten-Generaal – Anoniem, 1639 (Rijksmuseum)
Gebruikers kunnen zoekacties straks verfijnen met filters die helpen de meest relevante resultaten te selecteren. De originele scans en de gegenereerde tekst kunnen naast elkaar worden bekeken. Ook is extra informatie beschikbaar over politici en diplomaten die in de besluiten worden genoemd. Digitalisering van de resoluties van de Staten-Generaal was een langgekoesterde wens van het Huygens Instituut dat van een “historische missie” spreekt. 

De website opent nieuwe deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, van nieuwsgierige liefhebbers tot professionele onderzoekers. Deze innovatieve zoekapplicatie maakt het mogelijk om zelf te bepalen wat relevant is. Of iemand nu meer wil weten over bekende en onbekende personen, lokale geschiedenis, of de grote lijnen van historische ontwikkelingen, de website biedt toegang tot een schat aan informatie.

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld uitzoeken hoe besluitvormingsprocessen in de vroegmoderne tijd verliepen, hoe politieke netwerken vorm kregen, en hoe verschillende provincies zich tot elkaar verhielden op het gebied van rijkdom en macht. Ook biedt Goetgevonden mogelijkheden voor onderzoek naar de concurrentie tussen leger en vloot, de rol van kolonies, de wisselende relaties tussen staten, of de behandeling van verzoekschriften door de Staten-Generaal.

De website www.goetgevonden.nl is vanaf volgende week maandag actief.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×