Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Pathé zet enorm historisch filmarchief op YouTube

1 minuut leestijd
Pathé zet enorm historische archief op YouTube
Pathé zet enorm historische archief op YouTube

De Britse bioscoopketen Pathé heeft een enorm historisch filmarchief op YouTube geplaatst. Het gaat om maar liefst 85.000 historische beeldfragmenten en 3.500 uur aan filmgeschiedenis.

Tot de jaren zeventig van de twintigste eeuw maakte Pathé nieuwsreportages en documentaires. Deze werden vertoond in de bioscopen. In het archief zijn onder meer bijzondere video´s opgenomen over de opkomst van Hitler, de ramp met de Hindenburg, de atoombom op Hiroshima en de verkiezing van Arnold Schwarzenegger tot Mister Univers.

Schatkamer

Er zijn ook een groot aantal video´s in het archief te vinden die een Nederlandse link hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld filmpjes te zien over de Watersnoodramp van 1953, de inhuldiging van Juliana en de onafhankelijkheid van Indonesië.

Pathé noemt het archief een “schatkamer met een ongeëvenaard historisch en cultureel belang”. Alle video’s zijn gratis te bekijken op het YouTubekanaal van British Pathé.

Een aantal hoogtepunten:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.