Prinses Margriet onthult Namenmonument Stadskanaal

1 minuut leestijd
Julianapark in Stadskanaal
Julianapark in Stadskanaal

Op vrijdagmiddag 11 april 2025 onthult prinses Margriet in het Julianapark in Stadskanaal een nieuw namenmonument ter nagedachtenis aan de inwoners van Stadskanaal die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Het reeds bestaande oorlogsmonument in Stadskanaal
Het reeds bestaande oorlogsmonument in Stadskanaal
Voorafgaand aan de onthulling loopt prinses Margriet mee in een stille stoet, samen met leerlingen van de Ubbo Emmius Scholengemeenschap. Na enkele korte toespraken zal ze vervolgens samen met een leerling het monument onthullen. Aansluitend wordt een minuut stilte gehouden, de Nederlandse vlag gehesen en het Wilhelmus gezongen. Daarna spreekt de prinses met leerlingen en nabestaanden van verzetsstrijders uit de regio.

In 1949 werd in het Julianapark in Stadskanaal al een eerste monument onthuld ter ere van burgers die in de strijd tegen de bezetter sneuvelden. Op dit monument, bestaande uit een ongeveer tweeënhalve meter hoge zwerfkei, is een algemeen plaatje bevestigd met de tekst ‘Aan hen die vielen’.

Het nieuwe Namenmonument krijgt een plek naast dit monument. Op een plaat van cortenstaal worden de namen vermeld van zestien omgekomen verzetsstrijders. De namen worden vergezeld door een tekst van historicus Hans Onderwater en een afbeelding van drie margrieten. De gemeente Stadskanaal:

De margrieten werden, vaak als sieraad, gedragen na de geboorte van HKH Prinses Margriet op 19 januari 1943. De bloemen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog een symbool van verzet, hoop en verbondenheid en later van bevrijding en vrijheid. De namen van de omgekomen verzetsmensen, de tekst van Onderwater en de drie margrieten vormen tezamen een nieuwe, belangrijke bladzijde in de geschiedenis van Stadskanaal.

Herdenkingsjaar

Stadskanaal werd op 12 april 1945 bevrijd. In 2025 herdenkt Nederland landelijk dat de bevrijding tachtig jaar geleden plaatsvond. Verspreid over het land vinden in dat kader herdenkingen en vieringen plaats. Leden van het Koninklijk Huis nemen in het lustrumjaar deel aan diverse momenten om stil te staan bij de betekenis van vrijheid, democratie en rechtsstaat.

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 56.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×