Bij de herinrichting van het Spuiplein in Den Haag zijn muurresten en watergangen gevonden die dateren uit de zeventiende eeuw, toen op de betreffende locatie nog een havenkwartier gevestigd was.
Het Spuiplein, gelegen voor het Haagse stadhuis, heeft een lange geschiedenis. Ooit lag het Spuiplein op een eiland, omringd door het water van de Turfmarkt, het Lage Zand, de Schedeldoekshaven en het Spui. Op oude kaarten is te zien hoe het gebied zich ontwikkelde van een open watergebied met verspreide bebouwing tot een dichtbebouwd deel van de stad. In 1616 werden aan de oostzijde van het Spui grachten gegraven en kaden aangelegd. Vrijstaande huizen maakten plaats voor aaneengesloten bebouwing met steegjes die toegang gaven tot de erven achter de woon- en pakhuizen.
Structuren
Bij de huidige werkzaamheden zijn oude riolen, kabels en leidingen verwijderd, waarbij de archeologische structuren aan het licht kwamen. Archeologen van de gemeente hebben de resten in kaart gebracht en vastgesteld dat ze goed aansluiten op historische kaarten van de stad. Omdat de herinrichting van het plein geen diepe graafwerkzaamheden vereist, blijven de resten behouden in de bodem.
Stadsarcheoloog Jeroen van Zoolingen:
Hoewel we er al rekening mee hielden, blijft het natuurlijk bijzonder wanneer we die resten ook echt vinden. De resten kunnen ook gewoon blijven zitten omdat voor de aanleg van het nieuwe plein diep graven niet nodig is.
