Dark
Light

Rijksmuseum verwerft fotoboek eerste vrouwelijke fotograaf

Zeldzaam boek met botanische blauwdrukken van Anna Atkins
1 minuut leestijd
Photographs of British Algae - Anna Atkins (Rijksmuseum Amsterdam)
Photographs of British Algae - Anna Atkins (Rijksmuseum Amsterdam)

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft 450.000 euro betaald voor een fotoboek van de Engelse botanicus en fotografe Anna Atkins (1799-1871) aangekocht. Atkins wordt ook wel de eerste vrouwelijke fotograaf uit de geschiedenis genoemd. Ze maakte met name veel foto’s door gebruik te maken van het cyanotypie-proces.

Anna Atkins in 1861
Anna Atkins in 1861
Rijksmuseum-directeur Taco Dibbets over de aankoop:

“Het werk van Anna Atkins ligt op de grens van kunst en wetenschap. Naast de historische betekenis kenmerkt het werk zich door een tijdloze schoonheid, die door de abstractie van de silhouetten op fotopapier hedendaags oogt.”

Anna Atkins maakte tussen 1843 en 1853 meerdere exemplaren van Photographs of British Algae. Op dit moment zijn ongeveer twintig complete of incomplete exemplaren van het boek bekend. Geen enkel exemplaar is gelijk qua samenstelling of omvang. Het door het Rijksmuseum verworven boek is een zeldzaam exemplaar door het grote aantal van 307 foto’s, en de zeer goede conditie van de foto’s en de negentiende-eeuwse band.

Cyanotypieën

Atkins produceerde voor de verschillende exemplaren enkele duizenden cyanotypieën, oftewel blauwdrukken. Deze fotografische techniek was in die tijd de enige vrij simpele en goedkope manier om contactafdrukken te maken. Door gebruik van twee ijzerzouten, en de blootstelling aan sterk licht ontstaat een cyaanblauwe kleur. Desalniettemin vergde dit proces veel tijd en moeite. Alle handelingen moesten met de hand worden uitgevoerd: het lichtgevoelig maken van het papier, het belichten, het spoelen en het drogen. De afdrukken konden alleen gemaakt worden bij voldoende zonlicht, een reden temeer dat Atkins er uiteindelijk tien jaar over deed.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×