Dark
Light

Deel Romeins kanaal blootgelegd in Leidschendam

Auteur:
1 minuut leestijd
Kanaal van Corbulo, Leidschendam - Foto: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Kanaal van Corbulo, Leidschendam - Foto: Gemeente Leidschendam-Voorburg

In het centrum van Leidschendam is een deel van het Kanaal van Corbulo blootgelegd. Volgens de onderzoekers is niet eerder zo’n goed zichtbaar deel van het bijna tweeduizend jaar oude kanaal uitgegraven. Dat meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze week.

Het Kanaal van Corbulo werd rond 50 na Christus aangelegd in opdracht van de Romeinse veldheer Corbulo. Het vormde een gegraven verbinding tussen de Maas en de Rijn. Het liep waarschijnlijk van Naaldwijk naar het Romeinse castellum Matilo bij Leiden. Het wordt gezien als onderdeel van de limes, de noordelijke grens van het Romeinse rijk.

In een persbericht schrijft de gemeente Leidschendam-Voorburg:

“Tot voor kort was de exacte loop alleen aangetoond over een lengte van 16000 meter in de wijk Rietvink in Leidschendam. Ten zuiden en ten noorden van de Rietvink was het kanaal nog niet aangetoond. Tijdens een booronderzoek in 2015 door RAAP (onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, erfgoed en cultuurhistorie in Nederland) werd een bijzondere ontdekking gedaan. Tot verbazing van archeologen boog het kanaal tegen alle verwachtingen in met een scherpe bocht naar het westen. Met booronderzoek kon het kanaal circa 250 meter lang gevolgd worden naar het centrum van Leidschendam.”

Tijdens een proefsleuvenonderzoek in Leidschendam is het kanaal afgelopen week over de volle breedte vrij gelegd, 10 tot 15 meter breed en 1,5 meter diep.

“Het kanaal (ruim voldoende voor de Romeinse rivierschepen) en bestaand uit oude grijze klei bleek uitzonderlijk goed bewaard. Aan beide zijden waren de beschoeiingspalen nog aanwezig. Zelfs het vlechtwerk tussen de palen was nog in tact. De oever achter de palen was met plaggen versterkt, vermoedelijk om uitschuring van de zandige bodem te beperken.”

Op de bodem van het kanaal is een bewerkt stuk hout gevonden. De bovenkant van het kanaal was deels dichtgeworpen met zand waarin verschillende Romeinse scherven zijn gevonden. Het vondstmateriaal en de houten palen worden onderzocht om de gebruiksduur van het kanaal te bepalen.

Vorig jaar werd in Voorschoten ook al een deel van het Kanaal van Corbulo gevonden.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×