Ruim 20 nieuwe grafheuvels ontdekt op de Veluwe

1 minuut leestijd
Willekeurige foto van een gerestaureerde grafheuvel
Willekeurige foto van een gerestaureerde grafheuvel (CC0 - Romaine - wiki)

In het Speulder- en Sprielderbos bij Putten (Gelderland) zijn vorige maand door studenten archeologie van de Universiteit Leiden meer dan twintig nieuwe grafheuvels ontdekt. In een week tijd onderzochten de studenten, bijgestaan door ongeveer vijftig vrijwilligers, tweeënveertig heuvels, waarvan ongeveer de helft nog onbekende echte grafheuvels bleken te zijn.

Het onderzoek vond plaats in het kader van een project Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden.

De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met behulp van zogeheten LiDAR-techniek. Erfgoed Gelderland:

“Deze nieuwe techniek gaat door vegetatie heen, waardoor bomen en struiken niet langer het zicht belemmeren. Dat levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op, zoals grafheuvels, die eerder niet zichtbaar waren. Zoveel dat het voor archeologen alleen een te grote klus was om alles te bekijken.”

Reden voor de erfgoedinstelling om een zogenoemd citizen science-project op te zetten waarbij de hulp van vrijwilligers werd ingeroepen. Ruim tweeduizend vrijwilligers kamden hierna vanachter de computer de hele Veluwe uit. Hierbij werden een paar duizend mogelijke, nog onontdekte grafheuvels aangeduid.

In oktober werden bij Putten een week lang enkele van deze locatie onderzocht, in de hoop zo te kunnen vaststellen of de heuvels inderdaad échte grafheuvels zijn. Door middel van grondboringen kan worden vastgesteld of een heuvel natuurlijk is opgebouwd of dat het een oude door mensen opgeworpen heuvel is, oftewel een grafheuvel. In één week werden door vrijwilligers en studenten honderdtwintig boringen gezet in tweeënveertig heuvels. Ongeveer de helft van deze heuvels lijkt een nog onbekende, echte grafheuvel te zijn.

Mogelijk worden er de komende tijd nog meer heuvels gevonden. Deze maand trekken de studenten namelijk weer twee weken de Veluwse bossen in.

Ook interessant: Vorstengraf in Oss – En een bijzonder zwaard
Boek: Onze vroegste voorouders

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×