Ruim duizend vooroorlogse luchtfoto’s online

Urk als eiland en het Paleis voor Volksvlijt
1 minuut leestijd
Luchtfoto van Veere (NIHM)
Luchtfoto van Veere (NIHM)

Het Nationaal Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft ruim duizend vooroorlogse historische luchtfoto’s online gezet. De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht (LVA), de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht.

Urk als eiland (NIMH)
Urk als eiland (NIMH)
De foto’s zijn gratis beschikbaar gemaakt en geven een heel aardig beeld van hoe de steden en dorpen in Nederland in de loop der tijd zijn veranderd. Op de afbeeldingen, die dateren uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, zijn met name plekken te zien die militair gezien interessant waren, zoals forten, bruggen, havens en sluizen.

Dirk Janse, specialist beeldcollecties bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie:

“In Nederlandse depots ligt zoveel prachtig materiaal. Deze foto’s verdienen het om buiten een kleine kring van experts bekend te worden. Het op internet vrijgeven van deze beelden is een goede manier om dit te bereiken en sluit aan bij de trend rond open data waarbij veel musea en archieven hun collecties digitaal en in hoge resolutie gratis aanbieden.”

Er zijn inderdaad bijzondere afbeeldingen terug te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s van Urk en Marken toen dat nog eilanden waren. Ook zijn er beelden van de Rotterdamse binnenstad van vóór het bombardement en foto’s van het afgebrande stadhuis van Leiden en het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt voor en na de brand van 1929.

De foto’s zijn gratis te bekijken op Flickr, maar ook op Wikimedia en in de beeldbank van het NIMH zelf.

Boek: Amsterdam, hetzelfde maar anders in 134 luchtfoto’s

Luchtfoto van Rotterdam (NIMH)
Luchtfoto van Rotterdam (NIMH)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×