Volgende maand wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een schrijverssteen onthuld ter ere van Gerbrand Adriaenszoon Bredero (1585-1618). Deze toevoeging aan het zogeheten schrijverspantheon van de nationale kerk valt samen met de negentigste Boekenweek.
Thema van de Boekenweek is dit jaar ‘Je moerstaal’. Volgens de organisatie sluit Bredero, bekend om zijn levendige toneelstukken en gedichten, goed aan bij dit thema aangezien hij “alle lagen van het Nederlands beheerste”.
Bredero werd geboren op 16 maart 1585, precies 440 jaar geleden, en groeide op tijdens een periode van grote immigratie, wat leidde tot economische en culturele bloei in de stad. Als zoon van een schoenmaker omarmde hij deze veranderingen en verwerkte ze in zijn literaire werken. Zijn tijdgenoten waren onder anderen P.C. Hooft en Joost van den Vondel.
In toneelstukken zoals Klucht van de Koe en Spaanschen Brabander portretteerde Bredero de Amsterdamse samenleving met zowel humor als kritiek. Hij bespotte domme types en sluwe handelaren en haalde uit naar hun hypocriete gedrag: iedereen vond geld verdienen belangrijker dan medemenselijkheid. En de slavenhandel was helemaal schandelijk: ‘Onmenschelyk ghebruyck! Godlóóse schelmery!’
Bredero’s vroege dood op 33-jarige leeftijd brak zijn veelbelovende carrière abrupt af. Hij werd begraven in de Nieuwezijds Kapel aan het Rokin. Vandaag de dag staat hier het spookhuis The Amsterdam Dungeon. Het graf van de schrijver werd lang geleden al geruimd.
Programma
De schrijverssteen voor Bredero is ontworpen door beeldhouwer Henk Welling, en wordt onthuld tijdens een feestelijk programma met bijdragen van emeritus hoogleraar Nederlandse literatuur Lia van Gemert en schrijfster Nelleke Noordervliet. Daarnaast zijn er optredens van rapper Yes-R en acteur Vastert van Ardenne. De onthulling vindt plaats op 16 maart aanstaande.
Schrijversstenen
In de Nieuwe Kerk zijn bekende maar ook minder bekende schrijvers begraven of ze worden herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga, Multatuli en Willem Frederik Hermans. De negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa werd als een van de laatsten daadwerkelijk in de Nieuwe Kerk begraven (1860). De kerk huisvestte in de zestiende eeuw ook de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam.