Suffragette – Betekenis

Militante voorstanders van het vrouwenkiesrecht
2 minuten leestijd
Banier van de suffragette-beweging
Banier van de suffragette-beweging, ca. 1910

De term suffragette werd begin twintigste eeuw gebruikt als aanduiding voor vrouwen die streden voor het vrouwenkiesrecht, met name in het Verenigd Koninkrijk. De activisten maakten deel uit van een bredere vrouwenbeweging die opkwam voor gelijke rechten ten tijde van de Eerste Feministische Golf .

Annie Kenney en Christabel Pankhurst, ca. 1908)
Annie Kenney en Christabel Pankhurst, ca. 1908)
Het woord ‘suffragette’ is afgeleid van het Engelse suffrage, dat ‘kiesrecht’ betekent. Het werd in 1906 voor het eerst gebruikt in een artikel in de Daily Mail over de acties van de vrouwenbeweging. De activisten besloten de naam vervolgens te omarmen.

‘Daden, geen woorden’

Suffragettes stonden bekend om hun militante acties. Ze organiseerden niet alleen demonstraties maar stichtten bijvoorbeeld ook brandjes, legden bommen, brandden de leus ‘Votes for Women’ in het gras van golfbanen, ketenden zich vast op locaties waar alleen mannen welkom waren en deden zuur in stembussen om uitgebrachte stemmen onleesbaar te maken. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Spilfiguur van de Britse suffragettebeweging was Emmeline Pankhurst. Zij richtte in 1903 de Women’s Social and Political Union (WSPU) op, die zich met name richtte op de strijd voor algemeen vrouwenkiesrecht in het Verenigd Koninkrijk. Het motto van de beweging was: “daden, geen woorden”. Ook Pankhursts dochters speelden een belangrijke rol in deze beweging.

Hongerstaking

Verschillende suffragettes belandden vanwege militante acties in de gevangenis. Sommigen van hen gingen daar in hongerstaking. Dat dit door andere leden van de beweging werd gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat er tussen 1909 en 1914 speciale Hunger Strike Medals werden uitgereikt, als eerbetoon aan de vrouwen die hun strijd ook in de gevangenis voort hadden gezet. Soms waren ze daar onder dwang gevoed, wat op de medaille werd aangegeven met de inscriptie Fed By Force.

Hunger Strike Medal
Hunger Strike Medal (CC BY-SA 4.0 – Jack1956 – wiki)

Het waren overigens niet alleen vrouwen die zich hard maakten voor het vrouwenkiesrecht. In 1907 richtten enkele heren in Londen bijvoorbeeld de Men’s League for Women’s Suffrage op. Ook de leden van deze beweging meenden dat vrouwen het recht moesten hebben om deel te nemen aan alle verkiezingen: als stemmer én kandidaat.

1928

In 1918 werd in het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk de Representation of the People Act aangenomen. Vrouwen mochten kiezen en gekozen worden. Er was echter nog wel een verschil. Vrouwen mochten pas deelnemen aan de verkiezingen als ze ouder waren dan dertig terwijl mannen al vanaf hun eenentwintigste deel konden nemen aan het democratische proces. In 1928 kregen vrouwen in het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk gelijke kiesrechten als mannen.

Arrestatie van Emmeline Pankhurst, 1914
Arrestatie van Emmeline Pankhurst, 1914

Amerika

Ook in Amerika werden vrouwen die streden voor het vrouwenkiesrecht aangeduid als suffragettes. Zij verenigden zich in 1869 in de National Woman’s Suffrage Association. Belangrijke figuren binnen deze beweging waren bijvoorbeeld Susan B. Anthony en Elizabeth Cady Stanton. Inspanningen van suffragettes leidde in 1920 uiteindelijk tot de goedkeuring van het 19e Amendement van de Amerikaanse grondwet:

Het recht van de burgers van de Verenigde Staten om te stemmen zal niet worden geweigerd of beperkt bij de Verenigde Staten of andere staten op basis van sekse. Het Congres heeft de mogelijkheid dit af te dwingen met gepaste wetgeving.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×