In 1520/21 – 500 jaar geleden dus – drentelde Albrecht Dürer (1471-1528) door onze contreien. De Duitse kunstenaar combineerde een ‘zakenreis’ met nieuwe ontdekkingen, nieuwe ontmoetingen die zijn werk beïnvloedden. Tijdens die laatste grote reis hield de Renaissance-artiest dagboeknotities bij en maakte hij verbluffende schetsen.
‘Dieven van andermans creativiteit.’ Zo noemde de beroemde schilder en graveur Albrecht Dürer (1471-1528) kunstvervalsers, mensen aan wie hij een bloedhekel had omdat ze zijn kunst namaakten.
Ondanks de talrijke militaire conflicten groeide er in het Westen tijdens het bestaan van het Ottomaanse rijk (1453-1918) ook een wederzijdse aantrekkingskracht en fascinatie voor de cultuur van “de ander”.
Museum De Fundatie in Zwolle toont de komende maanden in een speciale tentoonstelling kunst en handschriften uit de tijd van de Moderne Devotie. In Zwolle zijn de komende maanden meer tentoonstelling te zien rond de christelijke hervormingsbeweging. Zwolle was dan ook een van de bakermatten van deze Moderne Devotie.
Heel wat vermaarde Duitse schilders hebben tijdens de renaissance lange tijd een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en verspreiding van de Europese schilderkunst. Hun werken, vaak van een betoverende schoonheid, ‘leven’ nu nog steeds verder in kerken, kastelen en musea. Een overzicht: