Tijdens de Tweede Wereldoorlog weten rond de 2000 Nederlanders vanuit bezet gebied te ontkomen naar Engeland om zich aan te sluiten bij de geallieerden. Van deze zogeheten Engelandvaarders komen er ruim 220 terecht in een vliegende functie bij de RAF.
Sally Noach werkte aan het begin van de oorlog op het consulaat in Lyon. Hij hielp daar honderden Nederlandse vluchtelingen en Engelandvaarders aan visa.
In augustus 1942 zaten twee Joodse broers, Jaap en Rob Rosen Jacobson, in de trein naar een concentratiekamp. Ze hadden geprobeerd om Frankrijk te bereiken, maar waren opgepakt. De broers namen het heft zelf in handen en wisten uit de trein te springen.
Het nieuwe museum toont de situaties en dilemma's waar de Engelandvaarders en hun helpers voor kwamen te staan. Ook is er aandacht voor de activiteiten van de Engelandvaarders bij onder andere de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en het Bureau Bijzondere Opdrachten.
Prinses Beatrix heeft dinsdag in Hilversum een reünie bijgewoond van het Genootschap Engelandvaarders. Bij dit genootschap zijn personen aangesloten die voor de geallieerde invasie in Normandië naar Engeland ontsnapten en zich vervolgens inzetten voor de strijd tegen nazi-Duitsland of Japan.