Dark
Light

Museum Engelandvaarders geopend door koning

1 minuut leestijd
Museum Engelandvaarders
Museum Engelandvaarders

Koning Willem-Alexander opent begin september het nieuwe Museum Engelandvaarders in Noordwijk. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat bekendgemaakt.

Museum Engelandvaarders
Museum Engelandvaarders
Het museum is gehuisvest in één van de bunkers van de Atlantikwall, de door de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog aangelegde vesting aan de Europese kust. Ongeveer 2500 mannen en vrouwen probeerden uit Nederland te ontsnappen om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Ruim 1700 slaagden erin Engeland te bereiken, maar velen kwamen bij de overtocht om het leven.

Het nieuwe museum toont de situaties en dilemma’s waar de Engelandvaarders en hun helpers voor kwamen te staan. Ook is er aandacht voor de activiteiten van de Engelandvaarders bij onder andere de luchtmacht, marine, Prinses Irene Brigade, koopvaardij en het Bureau Bijzondere Opdrachten. Daarnaast brengt het museum de band tussen de Engelandvaarders en koningin Wilhelmina in beeld.

Museum Engelandvaarders is tot stand gekomen met steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies (NIOD), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Nationaal Archief. De opening vindt plaats op vrijdagmiddag 4 september.

×