"Indien de Geallieerden waren doorgestoten naar de Zuiderzee, zou het westen van ons land zijn afgesloten. In dat westen zat een enorme Duitse macht; daar zaten niet alleen de Duitse autoriteiten, maar ook de [Waffen-]SS-commando’s, beschermd tegen sabotage van onze zijde, voor de vernieling van onze bruggen en sluizen… "
De algemene kennis van de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland blijkt meestal nogal beperkt. In september 1944 rukten geallieerde troepen door Limburg en Noord-Brabant op naar Arnhem, om daar ‘de brug’ te veroveren. Dat mislukte, maar Zuid-Nederland was bevrijd. De rest van het land moest wachten totdat in april 1945 de Canadezen kwamen. Die veroverden Oost- en Noord-Nederland. Op 5 mei 1945
De tv-, radio en p.r. campagne voor de viering deze week van 70 jaar Market Garden operatie bevatte een grove historische fout. De spotjes zijn aangepast. Maar wie googlet vindt vele websites met de ongecorrigeerde fout.
Op 17 september 1944 begon Market Garden, een van de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden zouden in Duitsland snel de Rijn oversteken en nog vóór de kerst de nazi’s verslaan. Het liep anders.
Bij het Nijmeegse Museum Het Valkhof is zaterdag een tentoonstelling over de achttiende eeuw geopend. Tegelijkertijd werd een boek uitgebacht van historicus Joost Rosendaal. Kernboodschap van zowel de tentoonstelling als het boek is: de achttiende eeuw is niet saai en vormde de opmaat voor het ontstaan van het moderne Nederland.
De moderne Nederlandse democratie begon volgens Joost Rosendaal, historicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in Heusden. Hij schreef een boek over het verhaal van de patriotse revolutie van de achttiende eeuw: Tot Nut van Nederland.
Nijmegen was tijdens de Tweede Wereldoorlog enige tijd een frontstad. In het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertellen vrijdag 17 september verschillende ooggetuigen over hun herinneringen aan die tijd.