Urk maakte als enige gemeente deel uit van drie provincies

1 minuut leestijd
Urk als eiland (NIMH)
Urk als eiland (CC-BY 4.0 – NIMH)

Als enige gemeente in Nederland heeft Urk onderdeel uitgemaakt van drie verschillende provincies: Noord-Holland, Overijssel en Flevoland. Hoe zit dat precies?

De vuurtoren van Urk (CC BY-SA 3.0 - Uberprutser - wiki)
De vuurtoren van Urk (CC BY-SA 3.0 – Uberprutser – wiki)
Halverwege de zeventiende eeuw verkocht Johan van de Werve de ambachtsheerlijkheid Urk aan de stad Amsterdam. Verschillende Amsterdamse regenten zwaaiden in de periode hierna de scepter over het eiland. Voor de Amsterdammers was Urk van groot belang, aangezien het eiland een centraal punt in de Zuiderzee vormde waar een groot aantal scheepvaartroutes langs liepen.

Eind achttiende eeuw kwam Urk net als Emmeloord in bezit van de Staten van Holland. Vanwege deze invloed werd het eiland in 1824 officieel een Noord-Hollandse gemeente. Dit bleef zo tot 1942. Daarna viel het eiland enige tijd rechtstreeks onder het departement van Binnenlandse Zaken kwam te vallen. Vanaf 1950 maakte Urk officieel als gemeente onderdeel uit van Overijssel.

Nog een verhuizing?

Met de oprichting van de nieuwe provincie Flevoland, verliet Urk in 1986 de provincie Overijssel. Ook de gemeente Noordoostpolder hoort sindsdien bij Flevoland. Het voormalige eiland Urk is hiermee nationaal recordhouder voor wat betreft het onderdeel uitmaken van verschillende provincies.

Of Urk nu eindelijk klaar is met verhuizen valt nog te bezien. In Den Haag wordt namelijk al geruime tijd gesproken over mogelijke provinciale herindelingen en de vorming van nieuwe super-provincies.

Lees ook: Volkslied van Flevoland – ‘Waar wij steden doen verrijzen…’
…of: Werelderfgoed Schokland – Voormalig eiland in de Zuiderzee
Boek: Urk – Een dorp versus de wereld

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×