Website voor erfgoed voormalige Zuiderzee

1 minuut leestijd
Een verlaten straat met een aantal huisjes in Hoorn (CC BY-SA 4.0 - Zuiderzeemuseum Enkhuizen)
Een verlaten straat met een aantal huisjes in Hoorn (CC BY-SA 4.0 - Zuiderzeemuseum Enkhuizen)

Vierentwintig musea rond het IJsselmeer werken samen aan een online presentatie van erfgoed uit de voormalige Zuiderzee. Op een deze week gelanceerde website geven duizenden foto’s, schilderijen, kaarten, schepen, klederdracht en huisraad een beeld van de culturele geschiedenis en verscheidenheid van het gebied.

De website toont niet alleen museale objecten, maar herbergt ook duizenden artikelen, boeken en krantenknipsels. Deze zijn in veel gevallen te downloaden of er is een hyperlink naar een downloadbare versie beschikbaar. De komende jaren voegen de deelnemende musea steeds meer collectie en informatie toe.

De site is een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie, een samenwerkingsproject van 21 museale instellingen rondom de voormalige Zuiderzee. Het project ging begin 2016 van start en inmiddels bestaat het netwerk uit 24 instellingen. Er zijn in de afgelopen drie jaar verschillende projecten geweest in de vorm van een reizende tentoonstelling en kennisuitwisseling. De nieuwe website is de laatste vrucht van de samenwerking.

Haat-liefde

Volgens de initiatiefnemers hebben de vierentwintig plaatsen die participeren in het project een haat-liefde verhouding met het water.

“Het was een zwaar leven met overstromingen en scheepsrampen, maar tegelijkertijd ook een rijke bron van inkomsten. De forse industrie rondom de visserij en het intensieve vervoer in de waterrijke gebieden resulteerden in tientallen scheepstypen die uniek waren voor de Zuiderzee. De Marker rondbouw is zo’n uniek scheepstype. Dit wordt op de website uitgelicht in een apart thema. Van de scheepstypen toont de site honderden scheepstekeningen, foto’s, modellen, schilderstukken en artikelen.”

Artikelreeks: Van Zuiderzee tot Flevoland

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×