Eind september en begin oktober gaan veel scholieren van de lagere school met kinderpostzegels van deur tot deur. De Kinderpostzegelactie begon in 1924 als een initiatief om geld in te zamelen voor ‘misdeelde kinderen’, waarbij speciale postzegels werden verkocht. Sindsdien is het uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie waarbij scholieren geld inzamelen voor kwetsbare kinderen wereldwijd.
In 1924 werd voor het eerst een postzegel uitgegeven voor het ‘misdeelde kind’. Deze werd echter door volwassen vrijwilligers verkocht. De actie levert 51.000 gulden (23.143 euro) op, dat wordt verdeeld over honderden instellingen die voogdijkinderen ondersteunen.
Vandaag de dag financiert Stichting Kinderpostzegels Nederland met de opbrengst van de kinderpostzegelactie een groot aantal projecten in binnen- en buitenland waarin veiligheid en ontwikkeling van kinderen in een achterstandspositie centraal staat.
Het idee
In het jaar 1924 werd dus voor het eerst een postzegel voor ‘het misdeelde kind’ uitgegeven. Dit werd toen per Koninklijk Besluit beslist. Vrijwilligers waren toen degenen die de zegels aan de man brachten. De onderwijzer G. Verheul uit Waarder kwam in 1948 op het idee de zegels door scholieren te laten verkopen. Ook voor de kinderen zelf was dit volgens hem nuttig: ze leerden zo niet alleen mensen aanspreken en hun verhaal doen, maar ook contant afrekenen en bestellingen afleveren.
Het Nederlands Comité voor Kinderpostzegels vond het een interessant plan en besloot dit initiatief in vier plaatsen uit te proberen. Het werd een groot succes. De opbrengst lag maar liefst 35.000 gulden (15.900 euro) hoger dan normaal. Een jaar later werd de Kinderpostzegelactie landelijk ingezet. Motto van de actie is vanaf dat moment: ‘voor kinderen, door kinderen’.