Online plek voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog

wo2slachtoffers.nl

wo2slachtoffers.nl

Onderzoeker Jack Kooistra is al jaren bezig om gegevens te verzamelen over Nederlandse oorlogsslachtoffers. Maandag is er een website gelanceerd waarop zijn enorme archief ontsloten wordt: WO2Slachtoffers.nl.


Kooistra heeft thuis kaartenbakken met informatie over tussen de 160.000 en 180.000 slachtoffers. Getypt met een ouderwetse typemachine, de meesten handgeschreven. De eerste 10.000 slachtoffers zijn inmiddels gedigitaliseerd. Deze worden de komende tijd op de nieuwe website gepubliceerd.

De website is een initiatief van STIWOT, Uitgeverij Penn en Jack Kooistra. De initiatiefnemers:

“Buiten de meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders zijn nog zeker zesduizend landgenoten om het leven gekomen door de Duitse rechtspraak in bezet gebied en represailles na sabotages en aanslagen. Soms voor de ogen van naasten en geliefden zijn ze in koelen bloede neergeknald door vuurpelotons. Er waren jongens bij van 13 en 14 jaar, en andere onschuldigen. Sommigen werden gedood omdat ze een andere opinie hadden dan de bezetter wenste. Anderen bevonden zich slechts op het verkeerde moment op de foute plek.”

Alle represaille-slachtoffers worden de komende tijd per provincie uitgewerkt. Een apart deel komt er van Nederlands-Indië.

- advertentie -
Zij zijn niet terug gekomen
Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn vanaf 5 november 201 vazen te zien…
Razzia van Rotterdam (NIOD)
Razzia van Rotterdam (NIOD)De razzia van Rotterdam, van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: