Wenen verwijdert straatnaam antisemitische burgemeester

Karl Lueger-Ring

Wenen heeft binnenkort geen weg meer die vernoemd is naar oud-burgemeester Karl Lueger (1844-1910). Het bestuur van de Oostenrijkse hoofdstad heeft besloten de naam van de Karl Lueger-Ring te veranderen vanwege de antisemitische achtergrond van de vroegere burgemeester.

Karl Lueger was van 1897 tot zijn dood in 1910 burgemeester van Wenen. Hij stond bekend om zijn antisemitisme en racistische politiek. Bekend is dat Adolf Hitler zich onder meer lietinspireren door de burgemeester. Hitler woonde enige tijd in Wenen in de periode dat Lueger daar burgemeester was. In zijn beruchte boek Mein Kampf wordt Lueger verschillende keren aangehaald.

- advertentie -

De weg die naar de burgemeester vernoemd werd loopt onder meer langs het hoofdgebouw van de universiteit in Wenen en langs het beroemde Burgtheater. Deze zomer zal de Karl Lueger-Ring omgedoopt worden in Universitätsring .

Nederlandse (rood-wit-blauw) en Oekraiense (blauw-geel) bloemen die in maart…
[caption id="attachment_15782" align="alignleft" width="265"]derussenoorlog.nlIn het voorjaar van 1945 leek ook voor Texel

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: