Eind deze maand lanceert het Huygens ING de Digitale Charterbank Nederland (DCN). Hierin worden meer dan 150.000 middeleeuwse oorkonden die in Nederlandse archieven online toegankelijk gemaakt voor onderzoekers.
De tienduizenden oorkonden, oftewel charters, worden bewaard door verschillende Nederlandse archieven. Via de website zijn ze straks eenvoudig te doorzoeken op onder andere datum, land, streek, plaats of familie. Toekomstige wijzigingen of aanvullingen door de archieven in hun online aanbod verschijnen vanzelf in de DCN. Op dit moment is van 24.000 oorkonden ook een afbeelding in hoge resolutie beschikbaar. Wat de initiatiefnemers betreft worden de oorkonden momenteel nog te weinig gebruikt in onderzoek.
“Alleen de oudste oorkonden, tot rond het jaar 1300, zijn verzameld uitgegeven in moderne edities. En voor de andere oorkonden moet de onderzoeker op alle verschillende websites steeds dezelfde zoekterm invoeren. Dat is straks allemaal verleden tijd.”
Voor de bestudering van de Middeleeuwse geschiedenis zijn oorkonden van groot belang. Zij geven informatie over bestuurlijke zaken of rechtshandelingen, bijvoorbeeld de overdracht van goederen of rechten. Daarmee vormen oorkonden een bron van kennis voor bijvoorbeeld het landsbestuur, internationale handel en de rechtspraak. Maar ook voor genealogisch onderzoek zijn ze zeer nuttig. De presentatie van de Digitale Charterbank vindt plaats op 25 januari 2019 tijdens een bijeenkomst bij het Utrechts Archief.
Overzicht van boeken over de Middeleeuwen