De Eerste Pinksterdag van 1955 staat bekend als de dag waarop er voor het eerst een file stond op een Nederlandse snelweg. Het knooppunt bij Oudenrijn had de primeur. Cabaretier Herman Finkers zou later over files zeggen dat die “zo leuk zijn, dat de mensen ervoor in de rij staan”.

Bij knooppunt Oudenrijn – het eerste kruispunt van autosnelwegen in Nederland – kwam het tot een grote opstopping. Tot veel irritatie leidde deze eerste file nog niet. In Nederland kende men het begrip file alleen van horen zeggen. Het was een modern fenomeen dat nu kennelijk vanuit Amerika overgewaaid was naar Europa. De file trok veel bekijks en leidde niet tot chagrijn. De ANWB:
“Het was juist heel modern om in de file te staan. Dan hoorde je er echt bij. […] De file werd in die tijd in goede banen geleid door een verkeersregelaar. Dat was leuk werk, want het waren toen bijna altijd vrolijke mensen die in de file stonden.”
Eerdere files
Ook voor de Eerste Pinksterdag van 1955 was het zo nu en dan erg druk op de Nederlandse autowegen. Zoals in 1928, naar aanleiding van de Olympische Spelen in Amsterdam. En er waren al eerder verkeersopstoppingen waarbij in de krant zelfs het woord ‘file’ gebruikt werd. In maart 1913 berichtte het Algemeen Handelsblad bijvoorbeeld over “één lange file van auto’s” op de 2,3 kilometer lange Middenweg in Amsterdam. Voetbalwedstrijden waren toen de oorzaak van de verkeersopstopping.
De file van 1955 was echter de eerste file op een kruispunt van autosnelwegen.
Pinksteren – Geëxporteerd uit Sjavoeot
Boek: Een auto voor iedereen – Maarten van Rossem
Video over de eerste file van 1955
Bronnen ▼
https://anderetijden.nl/artikel/487/De-file-is-weer-terug
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/04/de-eerste-file-vond-plaats-op-29-mei-1955-1501391-a456679