Bij Stevns Klint, een bekend gebied met verschillende krijtrotsen in Denemarken, is een 66 miljoen jaar oud versteend stuk braaksel van een dier gevonden. Het fossiel bestaat uit verschillende stukken onverteerde resten van zeelelies en is vermoedelijk ooit opgebraakt door een vis.
De opmerkelijke vondst werd gedaan door de Deense fossielenjager Peter Bennicke, die tijdens onderzoek bij de krijtrotsen opvallende stukken zeelelie aantrof in een stuk gesteente. Na onderzoek door de Nederlandse specialist John Jagt bleek het te gaan om fragmenten van minstens twee verschillende soorten zeelelies. De resten zijn vermoedelijk afkomstig van een dier dat de zeelelies at en vervolgens de onverteerbare delen uitbraakte.
Volgens Jesper Milàn, conservator bij Geomuseum Faxe dat bij het onderzoek betrokken was, is sprake van een uitzonderlijke vondst.
Zeelelies bestaan grotendeels uit kalkskeletjes en bevatten weinig voedzame bestanddelen. Toch was er in de Krijttijd een roofdier, waarschijnlijk een vis, dat deze dieren consumeerde en hun skeletdelen weer uitbraakte. Dit fossiel biedt waardevolle inzichten in de voedselketens van het prehistorische zeeleven.
Bezoekers kunnen het fossiel in de winterperiode bezichtigen tijdens een speciale tentoonstelling in Geomuseum Faxe.
![Krijtrotsen van Stevns Klint](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2025/01/Krijtrotsen-van-Stevns-Klint-1-1024x682.jpg)