Op het tenue van de Engelse nationale voetballers is het embleem te zien van de Engelse nationale voetbalbond (Football Association, FA) met daarop drie leeuwen. Het nationale voetbalteam heeft hierdoor als bijnaam The Three Lions. Maar hoe komt Engeland eigenlijk aan het bekende beeld van de drie leeuwen?
Dat de Engelse voetballers drie leeuwen op hun shirt hebben, komt dus puur doordat deze leeuwen ook in het logo van de FA voorkomen. Sinds hun eerste internationale wedstrijd tegen Schotland in 1872 zijn de drie leeuwen een vast onderdeel van hun shirt.
De geschiedenis van het logo gaat echter veel verder terug. Vanaf de twaalfde eeuw waren op de Engelse slagvelden namelijk al standaarden te vinden met daarop drie gouden leeuwen op een rood veld. Deze traditie begon in zekere zin met Hendrik I van Engeland, bijgenaamd Beauclerc. Toen deze koning, de jongste zoon van de beroemde Willem de Veroveraar, in 1100 plaatsnam op de troon, was op zijn standaard nog een enkele gouden leeuw te zien. Mede hierdoor kwam de koning ook wel bekend te staan als ‘de leeuw van Engeland’.
Toen de vorst in 1121 met zijn tweede vrouw, Adeliza van Leuven, trouwde, voegde Hendrik een tweede leeuw aan de standaard toe. Dit als eerbetoon aan zijn schoonvader, die ook een leeuw op zijn schild had.
De derde leeuw werd pas in 1154 toegevoegd, door zijn kleinzoon, koning Hendrik II. Deze eerste koning van het Huis Plantagenet trad dat jaar in het huwelijk met Eleonora van Aquitanië, een van de invloedrijkste vrouwen van de Middeleeuwen in West-Europa. Haar familiewapen bevatte ook een leeuw en om deze belangrijke verbintenis te onderstrepen besloot de koning een derde leeuw aan het koninklijke wapen toe te voegen.
Het wapen met de drie leeuwen kwam in de jaren hierna symbool te staan voor de Engelse koningen. De beroemde koning Richard Leeuwenhart (1189-1199) gebruikte het beeld van de drie gouden leeuwen bijvoorbeeld als symbool voor de Engelse troon. De Three Lions zijn sinds die tijd door alle opvolgende monarchen gebruikt.
Strijders
Toen de Engelse voetbalbond in de negentiende eeuw een logo nodig had, leek het logisch om terug te grijpen op het oude beeld van de drie leeuwen. Voetballers die het nationale tenue aantrekken strijden immers, net als de soldaten in de koninklijke legers in een ver verleden, ook voor volk en vaderland en verdedigen de nationale eer.
God save the King – Volkslied van het Verenigd Koninkrijk
Verschil Groot-Brittannië en Verenigd Koninkrijk
Bronnen â–¼
-https://www.guernseystamps.com/Post-and-Go-Guernsey-Coat-of-Arms-New-issue
-https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_I_of_England#cite_note-182