75 opzienbarende objecten uit Tussen Kunst en Kitsch

“En…wat is het waard?”
1 minuut leestijd
Vanity box, Duitsland, 1940-1950, binnenkant, goud en saffier, particuliere collectie
Vanity box, Duitsland, 1940-1950, binnenkant, goud en saffier, particuliere collectie (Museum MORE)

Televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch bestaat veertig jaar. De afgelopen decennia lieten talloze Nederlanders bijzondere en minder bijzondere objecten taxeren door de kenners van het programma. De vraag “wat is het waard?” stond daarbij steeds centraal.

Bij Museum MORE in Ruurlo zijn vanaf komende zomer vijfenzeventig bijzondere objecten uit de geschiedenis van het programma te zien. Van een ets van Rembrandt tot een schilderij van Rien Poortvliet. En van eeuwenoud porselein tot een modern poppenhuis.

Getijdenboek, Gent-Zuidelijke Nederlanden, ca 1525
Getijdenboek, Gent-Zuidelijke Nederlanden, ca 1525, particuliere collectie (Museum MORE)
Voor de tentoonstelling spoorde het museum mensen op die ooit een bijzonder object meenamen naar een van de keuringsdagen van het programma en vroeg hen of ze bereid waren hun stuk uit te lenen voor de tentoonstelling.

Op de bovenverdieping van Kasteel Ruurlo worden de verzamelde voorwerpen straks gegroepeerd in themakamers zoals een speelkamer, eetzaal, bibliotheek, slaapkamer en bijvoorbeeld een Wunderkammer. Aan wanden en in vitrines kunnen bezoekers familie-erfstukken, zoldervondsten en typische rommelmarkt-koopjes ontdekken. Naast een ets van Rembrandt, glanzend zilverwerk, teer glas, porselein en aardewerk en exotische wapens zullen ook verschillende niet erg kostbare ‘gewone’ dingen tentoongesteld worden. AVRO-TROS:

Ook zijn gebruiksvoorwerpen te zien die onverwacht zeldzaam bleken. Denk aan een oude gemaksdoos die men vroeger aan tafel zette zodat je de maaltijd niet hoefde te missen bij ‘aandrang’.

Er worden verder diverse objecten getoond die op een bijzondere wijze in handen kwamen van de huidige bezitters. Zo is bijvoorbeeld een gouden vanity box te zien. De eigenaresse wilde dit bijzondere object niet gebruiken om cosmetica in bewaren, maar was van plan het als draagbaar asbakje te gebruiken. Ook wordt een eeuwenoud getijdenboek getoond, dat ooit werd gekocht tijdens een goedkope kampeervakantie.

Olie en azijnstel, Delft, 1750-1782
Olie en azijnstel, Delft, 1750-1782, aardewerk met zilver, particuliere collectie (Museum MORE)

Andere highlights in de tentoonstelling zijn onder meer een Russische Bolin-broche, een Romeinse fallus-amulet, bijzondere zilveren theedoosjes, een compleet Meissen servies, een vijf meter lange Japanse erotische Shunga-schildering en een familieportret dat werd toegeschreven aan schilder Adriaan de Lelie.

De tentoonstelling loopt van 4 juni tot en met 3 november 2024.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×