Amsterdams grachtenpand in 19de-eeuwse kerstsfeer

1 minuut leestijd
Foto: Museum Willet-Holthuysen
Foto: Museum Willet-Holthuysen

Vanaf volgende week kan men in Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam ervaren hoe een vermogend echtpaar in de negentiende eeuw Kerstmis vierde.

Het imposante grachtenpand van het vermogende echtpaar Willet-Holthuysen bevindt zich aan de Herengracht 605. Tegenwoordig is er een museum gevestigd. Eetkamer, balzaal, damessalon en keuken zijn helemaal teruggebracht in de kerstsferen van de negentiende eeuw. Museum Willet-Holthuysen:

“Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. In de eetkamer is het hoofdgerecht zojuist genuttigd en staat op de feestelijke tafel het kristallen dessertservies gereed voor Abraham en Louisa Willet-Holthuysen, familie en vrienden. De eveneens in kerstsfeer gebrachte, historische keuken toont de sporen van de voorbereidingen voor het kerstdiner. De indrukwekkende balzaal in Louis XVI-stijl is versierd met een rijk gedecoreerde kerstboom. Hier staan ook de cadeaus uitgestald voor de neefjes en nichtjes van de familie Willet, de laatste bewoners van dit imposante grachtenhuis. Gedempt licht en kerstmuziek maken het plaatje compleet.”

Ook de gerestaureerde provisiekamer is te bezoeken. Deze ruimte bevindt zich in een laag vertrek boven de eetkamer, dat fungeerde als opslagruimte voor huisraad en levensmiddelen. Vanwege de exclusieve objecten die er stonden, zoals porseleinen eetservies en luxe levensmiddelen, was het een domein waar alleen de vrouw des huizes toegang tot had. Door de recente restauratie is de ruimte toegankelijk geworden voor bezoekers, die op deze manier de sfeer van het huis optimaal ervaren.

De Kerstpresentatie is te bezoeken van 10 december tot en met 4 januari.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×