Het Anne Frank Huis in Amsterdam is een monument ter gedachtenis aan Anne Frank en haar familie, gevestigd aan de Prinsengracht in Amsterdam waar de familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Op 3 mei 1960 werd het Anne Frank Huis als museum geopend. Het museum trekt jaarlijks circa 1 miljoen bezoekers, waarvan de meesten afkomstig zijn uit het buitenland.
In juni 1945 keerde Otto Frank als enige van de onderduikers van het Achterhuis terug uit Auschwitz. Het pand aan de Prinsengracht bleef aanvankelijk leeg staan. Het verkeerde ook in vrij slechte staat.
Toen de Textielfabriek Berghaus in 1950 bekendmaakte enkele panden op de hoek van de Prinsengracht te willen slopen om er vervolgens een nieuw bedrijfsgebouw neer te zetten, had Otto Frank grote bezwaren. De vader van Margot en Anne Frank huurde het pand en had het recht van eerste koop afgesproken. Wegens de dreigende sloop kocht hij in 1953 het pand aan de Prinsengracht met zijn bedrijf Opekta. Geld voor een goede restauratie was er echter niet. Een jaar later verkocht Frank het land alsnog aan Berghaus. Sloop leek nu echt onvermijdelijk; het voormalig onderduikpand stond helemaal leeg en was verkrot.
Inmiddels was het verhaal van Anne Frank en haar medeonderduikers bij een steeds groter publiek bekend geworden. Veel Nederlanders waren verontwaardigd over het feit dat de historische plek gesloopt dreigde te worden. In 1957 werd de Anne Frank Stichting opgericht, met als doel het onderduikpand te behouden en open te stellen voor publiek en om de idealen van Anne Frank uit te dragen. Onder druk van de publieke opinie besloot de firma Berghaus uiteindelijk af te zien van sloop en het pand op Prinsengracht 263 aan de Anne Frank Stichting te schenken.
Inzamelingsactie
Na een inzamelingsactie onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall konden hierna de buurpanden Prinsengracht 265 t/m 275 en enkele locaties aan de Westermarkt worden aangekocht. Ook werd geld ingezameld voor de restauratie van het Anne Frank Huis. Burgemeester Van Hall liet onder meer advertenties afdrukken in verschillende dagbladen, waarin hij het publiek oproep gul geld te doneren:
Het Anne Frank Huis moet behouden blijven als een symbool van goede moed, hoop en vertrouwen in de mens temidden van de dodelijke dreigingen van onze tijd. Daarvoor is het nodig, dat de Anne Frank Stichting vóór eind juli over een bedrag van f 350.000 beschikt. De Burgemeester van Amsterdam doet een dringend beroep op U een bijdrage te storten.
Op 3 mei 1960 werd het Anne Frank Huis als museum geopend.
Context
Het museum is in de loop der tijd verschillende keren vernieuwd. Het Achterhuis zelf bleef echter onveranderd en ziet er nog zoveel mogelijk uit als in de tijd van Anne Frank. In aanpalende ruimtes zijn presentaties te vinden die historische context geven en bijvoorbeeld meer duidelijk maken over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en het leven van onderduikers in bezet Nederland. Na een vernieuwing in 2018 kunnen bezoekers alleen nog online toegangskaartjes kopen, met een tijdslot. Per kwartier kunnen er tussen de tachtig à negentig bezoekers naar binnen. Dit nieuwe entreesysteem moet een einde maken aan de lange rijen voor het Anne Frank Huis.
Lees ook: Anne Frank (1929-1945) – En haar dagboek ‘Het Achterhuis’
Overzicht van boeken over Anne Frank