Hendrik Nicolaas Werkman (1882–1945) maakte tijdens de Duitse bezetting kleurrijke drukwerken die bedoeld waren om hoop en troost te bieden in donkere tijden. Zijn bekendste serie, de zogenoemde Chassidische legenden, staat de komende maanden centraal in een tentoonstelling in het Groninger Museum.
In het kader van het landelijke themajaar ’80 jaar vrijheid’ presenteert het museum vanaf zaterdag een selectie van deze werken. De prenten worden beschouwd als hoogtepunten in Werkmans oeuvre.

Hoewel de teksten en afbeeldingen uit deze periode vaak geen directe verwijzingen naar de oorlog bevatten, verwezen ze er wel naar. Het Groninger Museum:
Met geuzenliederen en psalmen, maar ook moderne verhalen en poëzie wilden de uitgevers hun publiek een hart onder de riem steken. Dat lukte, mede dankzij de kleurige illustraties van Werkman.
Opgepakt
Kort voor de bevrijding van Groningen werd Werkman opgepakt door de Sicherheitsdienst, vermoedelijk vanwege zijn betrokkenheid bij de vervaardiging van illegaal drukwerk. Een deel van zijn werk werd in beslag genomen en overgebracht naar het Scholten(s)huis, het beruchte hoofdkwartier van de SD in Groningen.
Op 10 april 1945 werd de Groninger kunstenaar, slechts vijf dagen voor de bevrijding van de stad, samen met negen andere gevangenen gefusilleerd in Bakkeveen. Zijn Chassidische legenden groeiden in de na-oorlogse jaren uit tot een van zijn meest gewaardeerde en bekendste werken.
De tentoonstelling, getiteld Behind the Scenes, loopt van 12 april tot en met 1 november 2015.