Volgens veel commentatoren worden de campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen alsmaar harder. De Amerikaanse campagnes worden echter al heel lang op een harde manier gevoerd. Een van de meest controversiële verkiezingsfilmpjes dateert uit 1964 en werd gemaakt voor de campagne van president Lyndon B. Johnson.
In het filmpje is een twee jaar oud meisje te zien, Daisy. Ze telt bloemblaadjes in een veld met bloemen. Een lieflijk tafereeltje. Op de achtergrond zijn vogels te horen. Omdat het meisje nog niet helemaal goed kan tellen, herhaalt ze sommige getallen een keer en haalt ze er ook een paar door elkaar. Schattig.
Als Daisy bij ‘negen’ is aanbeland, klinkt er plotseling een onheilspellende mannenstem die hard aftelt van tien naar nul. Onderwijl zoomt de camera in op een oog van het meisje. Wanneer de man bij nul is aanbeland, is het geluid van een raketlancering te horen. In het oog van het meisje is vervolgens een flits te zien, gevolgd door een enorme paddenstoelwolk van een nucleaire explosie. Een voice-over zegt vervolgens:
“These are the stakes! To make a world in which all of God’s children can live, or to go into the dark. We must either love each other, or we must die.
Vote for President Johnson on November 3. The stakes are too high for you to stay home.”
De ‘Daisy ad’
Bijzonder is dat de film slechts één keer werd uitgezonden in opdracht van het Democratische campagneteam. Dat was op 7 september 1964. Die ene keer dat de film te zien was, was echter genoeg. Het filmpje maakte enorm veel indruk en is nog altijd een van de bekendste Amerikaanse verkiezingsfilmpjes aller tijden.
Nucleaire wapens
Het spotje werd gemaakt naar aanleiding van opmerkingen van de Republikeinse presidentskandidaat, Barry Goldwater. Die had verschillende keren gesproken over de mogelijke inzet van nucleaire wapens in Vietnam.
Het zogenaamde Daisy-filmpje kreeg enorm veel kritiek. In de media verschenen veel stukken waarin de campagnemakers er fel van langs kregen. Veel critici vonden het niet netjes dat kiezers bang gemaakt werden voor een nucleaire oorlog. De film werd onmiddellijk teruggetrokken, maar het punt was gemaakt:
“Barry Goldwater was oorlogszuchtig en bereid een atoombom te gebruiken”.
De verkiezingen van van 1964 werden uiteindelijk overtuigend gewonnen door zittend president Lyndon B. Johnson. De Democraat behaalde 61,1 procent van de stemmen, voor Amerika een ongekend hoog percentage.
Meer Amerikaanse geschiedenis
Overzicht van Boeken over de Amerikaanse geschiedenis