De familie Frank in Frankfurt am Main, 1929–1933

Nieuwe tentoonstelling Anne Frank Huis
1 minuut leestijd
Otto Frank met dochters Margot en Anne, 1931
Otto Frank met dochters Margot en Anne, 1931 (Fotocollectie Anne Frank Stichting)

Op 12 juni 1929, vandaag precies 94 jaar geleden, werd Anne Frank geboren in Frankfurt am Main. De foto’s van de familie Frank uit die tijd tonen een zorgeloze wereld; op geen enkele foto is iets te zien van de politieke situatie en onrust in Duitsland. In een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, getiteld De familie Frank in Frankfurt am Main, 1929–1933 belicht het Anne Frank Huis deze periode, waarin Duitsland van een democratisch land in een dictatuur veranderde.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de familie Frank in Frankfurt tegen de achtergrond van de economische, sociale en politieke problemen in Duitsland. De tentoonstelling begint met Anne Franks geboorte in Duitsland in 1929, belicht de machtsovername van Hitler en zijn antisemitische Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) en eindigt met de emigratie van de familie Frank naar Nederland in 1933.

‘Tot mijn vierde jaar woonde ik in Frankfort. Daar wij volbloed‑joden zijn, ging m’n vader in 1933 naar Holland…’

…zou Anne Frank later haar eerste vier levensjaren bondig omschrijven (20 juni 1942).

Van democratie naar dictatuur

Centraal in de tentoonstelling staat als gezegd het leven van de familie Frank in Frankfurt. Daaromheen worden de ontwikkelingen in de stad en in het land belicht. Bezoekers zien originelen van de familie Frank, waaronder een bruidskist, en krijgen tekst en uitleg aan de hand van foto’s, films en achtergrondinformatie. Het museum wil, onder meer aan de hand van verkiezingsposters en stembiljetten, laten zien hoe de Duitse democratie stapje voor stapje werd ingewisseld voor een dictatuur.

De samenstellers hopen de hedendaagse bezoeker ook te laten nadenken over de vraag hoe men zich je “teweer kan stellen tegen de uitholling van de democratie en de opkomst van autoritair gedachtengoed”. Aanvullend op de tentoonstelling is daarom een korte animatie te zien, gemaakt door de creatieve studio Job, Joris & Marieke. Deze animatie is geïnspireerd op het boek Over tirannie. Twintig lessen uit de twintigste eeuw van de Amerikaanse historicus Timothy Snyder.

Boek: Over tirannie. Twintig lessen uit de twintigste eeuw

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×