De Groote Oorlog 1914-’18 is een verbluffend fotoalbum, gebaseerd op de fotocollectie van het In Flanders Fields Museum in Ieper. Het bevat meer dan honderd iconische beelden van de oorlog van 1914-1918.
Meer dan de helft van de foto’s komt uit persoonlijke albums die de soldaten tijdens of net na de oorlog vulden met foto’s die ze zelf hadden gemaakt met hun pocketcamera’s of die ze hadden gekregen van collega’s en vrienden in het leger. Veel van die albums kwamen in het museum terecht via schenking of door aankoop uit nalatenschappen van veteranen. Deze foto’s bleven heel lang uit de openbaarheid, meestal zolang de oud-strijders leefden. De albums waren privé, intiem haast, al staan er op zich geen foto’s in die de openbaarheid niet verdragen.
De andere opgenomen foto’s zijn het tegenovergestelde: het zijn beelden, die bedoeld waren voor de openbaarheid, gemaakt door persfotografen die, embedded en wel, een gecontroleerde representatie van de oorlog moesten geven.
In dit boek worden foto’s van de Eerste Wereldoorlog benaderd zoals we foto’s vandaag bekijken: als esthetische en morele beelden, zoals ze in fotoboeken staan, of in kranten en magazines. Deze foto’s zijn niet representatief voor de museumcollectie. Ze werden door Uitgeverij Hannibal louter geselecteerd op basis van de eigenschappen van elk beeld: de waanzin, het mysterie, het onverwachte, het surrealisme, zelfs het banale dat er soms uit spreekt. De samenstellers gingen af op wat de beelden bij hen teweegbrachten.
Fotoboek: De groote oorlog 1914-’18