‘De Nederlandsche Bank bewaarde nazigoud’

1 minuut leestijd
Het Hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Westeinde te Amsterdam, op de plek waar ooit het Paleis voor Volksvlijt stond
Het Hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Westeinde te Amsterdam, 2013 (CC0 - Pbech - wiki)

De Nederlandsche Bank bewaarde kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nazigoud. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van documenten uit 1950 die de Britse centrale bank deze week heeft vrijgegeven.

Het gaat om Tsjechisch goud dat de Duitsers in beslag namen nadat ze Tsjechië op 15 maart 1939 hadden bezet. Met hulp van de Britse centrale bank, waar de Tsjechen hun goudvoorraad hadden ondergebracht, verplaatsten de Duitsers het goud naar de Nederlandse en Belgische centrale banken. Dit is opmerkelijk want de Britse overheid had toen al geëist dat oorlogsbuit van de Duitsers werd ‘bevroren’.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat de Bank of England zich hier op dit punt weinig van aantrok. Op 21 maart 1939 werd het eigendom van het goud overgedragen aan de Duitse Reichsbank. En kort hierna brachten de Duitsers, met hulp van de Bank of England, het goud onder bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nationale Bank in België.

In totaal ging het om 5,6 miljoen pond aan goud. Lees verder bij de Volkskrant.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×