Dementie mogelijk gevolg van WOII

1 minuut leestijd

Volgens de Franse onderzoekster Karen Ritchie
lijden mogelijk veel mensen aan dementie omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog aan traumatische stress hebben blootgestaan.

De onderzoekster die verbonden is aan het Franse Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek (INSERM) baseert haar uitspraak op studies van Fransen die in de jaren vijftig gedwongen Algerije moesten verlaten. Veel van deze zogenaamde ‘pieds noirs’ (Europese minderheid in Algerije) vestigden zich in Montpellier. Degenen die destijds aan de meeste stress blootstonden, blijken nu de ergste symptonen van dementie te hebben.

Ritchie vermoedt nu dat veel ouderen aan dementie lijden omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogstrauma’s hebben opgelopen. Hoewel hier nog geen specifiek onderwerp naar is gedaan vindt ze dit een aannemelijke hypothese. Ook andere traumatische ervaringen, zoals kindermisbruik, kunnen volgens haar echter de basis leggen voor dementie.

Preventie moet wat Ritchie betreft daarom beginnen in de tienerjaren. Zodra de symptomen van dementie de kop op steken is het vaak te laat.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×