Leo Vroman (1915-2014) – Dichter en bioloog

1 minuut leestijd

In zijn woonplaats Fort Worth (Texas) is zaterdag de Nederlandse dichter en bioloog Leo Vroman overleden. Hij werd 98 jaar oud.

Leo Vroman. Kunstwerk van Jeroen Henneman - cc
Leo Vroman. Kunstwerk van Jeroen Henneman – cc
Leo Vroman werd in 1915 geboren in Gouda en werd beschouwd als een van de grootste Nederlandse dichters. Een van zijn bekendste gedichten is het gedicht Vrede (‘kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen’).

De dichter debuteerde in 1946 met de bundel Gedichten. In totaal publiceerde hij meer dan vijftig dichtbundels. Hij bleef zijn hele leven schrijven. November vorig jar verscheen zijn werk Die vleugels en een volgende bundel staat nog op stapel.

Vroman ontving een groot aantal literaire prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1964 en de VSB Poëzieprijs in 1996. In 1989 ontving hij een eredoctoraar aan de universiteit van Groningen.

Mirjam van Hengel, redacteur van Vroman’s uitgeverij (Querido):

“Leo Vroman was de meest nieuwsgierige en speelse dichter die ik kende, tot op het allerlaatst lief, levendig en verrassend. Het was een voorrecht dat ik de afgelopen jaren zo veel met hem te maken mocht hebben en dat hij het boek dat ik over hem en Tineke schreef nog heeft gelezen, al maakt hij nu de verschijning niet meer mee.”

Vroman debuteerde in 1946 bij Querido en bleef zijn uitgegever zijn hele leven trouw. Annette Portegies van Querido:

“Hij was voor vier generaties uitgevers en redacteuren een lieve vriend, die vanuit de Verenigde Staten wekelijks, en nadat hij op internet actief werd zelfs vrijwel dagelijks, met de uitgeverij in contact stond. Zijn dood vervult ons met diepe melancholie.”

Boek: Hoe mooi alles – Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×