Doktersrapport moord Lincoln opgedoken

Rapport van Charles Leale – National Archives
In Amerika is een rapport opgedoken van de eerste arts die de Amerikaanse president Abraham Lincoln verzorgde, nadat die was neergeschoten. Dat meldt NBC Chicago deze week.

Abraham Lincoln (1809-1865) was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij regeerde van 1861 tot 1865 en werd vaak liefkozend Abe genoemd. Gedurende Lincoln’s presidentschap woedde de burgeroorlog. Lincoln vertegenwoordigde de noordelijke staten.

Op Goede Vrijdag van het jaar 1865 werd hij in een schouwburg in Washington neergeschoten door John Wilkes Booth, een toneelspeler en zuidelijk activist. De president overleed een dag na de aanslag aan zijn verwondingen.

- advertentie -

De eerste die de president na de schietpartij onderzocht wasde 23-jarige legerarts Charles Leale. Hij was toevallig in het theater aanwezig en schreef een rapport van eenentwintig pagina’s, enkele uren nadat de president aan zijn verwondingen was overleden.

De arts schrijft hier onder meer dat hij na de aanslag onmiddellijk naar de presidentiële loge was gerend:

Nadat ik was binnengelaten, riep mevrouw Lincoln verschillende keren ‘Och dokter, doe voor hem wat u kunt, doe wat u kunt’

Volgens een wetenschapper van een instituut dat onderzoek doet naar Abraham Lincoln is het rapport van de jonge arts onder meer bijzonder omdat het zeer kort na de aanslag geschreven werd en erg “urgent en aangrijpend” overkomt. Anders dan veel latere rapporten is het verslag van Leale volgens de wetenschapper echter niet sentimenteel.

Het volledige rapport is inmiddels gedigitaliseerd door de National Archives en online toegankelijk gemaakt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: