Dark
Light

Een achttiende-eeuwse chatelaine en een maliënbeursje

Auteur:
1 minuut leestijd

Voor- en achterzijde van de chatelaine – Foto: Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam heeft de collectie onlangs uitgebreid met twee historische objecten. Het museum kocht een Franse chatelaine met horloge uit ongeveer 1780 en een eveneens Frans gouden maliënbeursje uit ongeveer 1910.

De objecten konden gekocht worden dankzij een gift van een particuliere donateur. Zowel de chatelaine als het maliënbeursje werden gekocht op de kunstbeurs PAN Amsterdam.


De chatelaine is van geslepen staal, afgewerkt met goud en versierd met vier vrouwelijke portretten geschilderd emaille. Een chatelaine is een haak met lange kettingen met diverse accessoires eraan die door vrouwen van de zestiende tot in de negentiende eeuw aan de gordel werd gehangen. Het woord chatelaine refereert aan het Franse woord voor kasteelvrouw (châtelaine), die in de Middeleeuwen sleutels met kettingen aan haar riem droeg.

Het museum:

Bijzonder aan de aankoop is het materiaal waar het van is gemaakt en het originele, nog werkende horloge. Koning Lodewijk XV eiste in de achttiende eeuw in Frankrijk alle sieraden van goud op om de Zevenjarige oorlog (1756 – 1763) te financieren. Er waren strikte regels over wie goud en edelstenen mocht dragen. De vraag naar het alternatief, sieraden van geslepen staal, steeg en werd zo groot dat het kostbaarder werd dan goud. Het materiaal was populair tot aan het eind van de negentiende eeuw.

Het maliënbeursje – Foto: Tassenmuseum Hendrikje

Het horloge dat aan de chatelaine hangt is gemaakt door Henry Valentin uit de Franse stad Ferney-Voltaire, bekend geworden door en nu genoemd naar de schrijver Voltaire.

Maliënbeurs

De tweede aankoop is een kostbaar maliënbeursje met beugel. Deze beugel is aan de voor- en achterkant bezet met meer dan driehonderd kleine, briljantgeslepen diamanten. Aan de onderkant hangen vijf diamanten en op de sluiting is een robijn gezet. Volgens het museum is het beursje bijzonder omdat hij aan beide kanten rijkelijk is versierd met fijn ingezette diamanten.

Hoeveel er betaald is voor deze twee objecten is niet bekendgemaakt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×