Eerherstel voor bouwmeester Hendrick de Keyser

1 minuut leestijd

Hendrick de Keyser (Afb: Gemeente Amsterdam)
In de Zuiderkerk in Amsterdam wordt vrijdag de grafsteen van de Amsterdamse ‘stadsbouwmeester’ Hendrik de Keyser (1565-1621) onthuld.

De Keyser ontwierp tussen 1595 en 1621 verschillende prominente gebouwen in Amsterdam, waaronder de Zuiderkerk waar hij begraven ligt. Het graf van de architect, die ook wel de ‘Rembrandt van de bouw’ wordt genoemd, was lange tijd niet zichtbaar. De grafzerk bevond zich onder een betonvloer en isolatielaag maar is nu weer te zien.

Eind 2007 is gestart met het in zicht brengen van de grafzerken van De Keyser en zijn familie in de Zuiderkerk. De zerken zijn schoongemaakt en goed uitgelicht.

Het Comité voor Eerherstel van Hendrik de Keyser, vertegenwoordigers van het Koninklijk Oudheidkundig Gezelschap, Stadsherstel en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad hebben zich jaren hard gemaakt voor eerherstel. Het graf van De Keyser wordt vrijdag om 15:30 uur door wethouder Hans Gerson onthuld. Om 15:00 wordt de oudste klok van Amsterdam in de Zuiderkerktoren geluid ter ere van de bouwmeester.

Zuiderkerk in de zeventiende eeuw (Afb: Gemeente Amsterdam)
De Zuiderkerk werd in 1603 gebouwd naar een ontwerp van Hendrick De Keyser. De kerk was in 1614 gereed. Verder ontwierp De Keyser onder meer de bekroningen op de oude vestingtorens: Montelbaanstoren (1606) en de gesloopte Haringpakkerstoren. Ook de achtkantige bovenbouw en de spits van de beroemde Munttoren werd gebouwd naar een ontwerp van de stadsbouwmeester. Het beroemdste werk van De Keyser is vermoedelijk de Amsterdamse Westerkerk. Deze kerk werd gebouwd tussen 1620 en 1631. De voltooiing maakte De Keyser niet mee. Hij overleed in 1621 en werd begraven in de Zuiderkerk. Zijn zoon Pieter de Keyser voltooide de bouw van de kerk aan de rand van de Jordaan.

De Keyser was ook actief als beeldhouwer. Zijn voornaamste beeldhouwwerken zijn het grafmonument voor Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft en het standbeeld van Erasmus in Rotterdam.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×