Dark
Light

Eeuwenoude ondergrondse gangen ontdekt in Hoorn

Auteur:
2 minuten leestijd
Eeuwenoude ondergrondse gangen ontdekt in Hoorn (Gemeente Hoorn)
Eeuwenoude ondergrondse gangen ontdekt in Hoorn (Gemeente Hoorn)

In de binnenstad van Hoorn zijn ondergrondse gangen ontdekt die nog van voor 1563 dateren. De ontdekking gebeurde toen na hevige regenval een gat in de bestrating in een doodlopende steeg ontstond. Dat meldt de gemeente Hoorn vrijdag.

Er wordt momenteel bekeken of de gang ook voor het publiek toegankelijk kan worden. Tot die tijd is de gang afgesloten. Vorige week viel in het oude centrum van de VOC-stad na hevige regen plotseling een gat in het plaveisel van een steeg. Het gat bleek meters diep te zijn. Archeologen daalden af en ontdekten een lange gemetselde tunnel. De gang blijkt onderdeel van een groot overdekt rioolstelsel dat bijna overal is ingestort maar hier nog gaaf aanwezig is. Het loopt onder een oud ziekenhuis uit 1563 door en stamt dus zeker van voor deze tijd.

Er waren al langer geruchten dat er gangen onder de oude stad zouden lopen. Dat blijkt dus inderdaad zo te zijn.

Roode Steen, Hoorn (cc - Michiel Verbeek)
Roode Steen, Hoorn (cc – Michiel Verbeek)

Vuil water en afval

Vlak achter de Roode Steen, het centrale plein van Hoorn, ligt de doodlopende steeg ’t Glop. Deze steeg was lang geleden een deel van de grachtjes die voor de afvoer van vuil water en afval door de stad heen liepen. Het vuile water werd geloosd in de Zuiderzee. Omdat deze grachten gingen stinken, zijn deze met gewelven overkluisd. Sommige gangen waren maar laag, maar deze aan ’t Glop is manshoog.

Gemeentelijke rioolinspecteurs zijn er – samen met een archeoloog – afgedaald.

In de gangen was het pikdonker en vochtig. Aan een zijde bleek de gang deels te zijn ingestort en dichtgemetseld. Aan de zijde van het Kerkplein liep de gang nog ver door. Het regende vorige week overvloedig, waardoor het water steeds omhoog kwam. Nadat veel water was weggepompt, kon ook het deel onder het Sint Jans Gasthuis, het huidige Kunstencentrum De Boterhal aan het Kerkplein worden betreden. In dit deel van de gang was vermoedelijk honderden jaren niemand meer geweest.

Het metselwerk bleek nog geheel in tact. Onderin de tunnel bleef wel een laag bagger uit de zeventiende eeuw staan, een restant van wat ooit door de gang stroomde. Hieruit kwamen diverse voorwerpen van aardewerk tevoorschijn.

De gemetselde gangen zijn deels ingestort maar zijn ook over een flinke afstand in tact. Ze liggen pal onder het Rijksmonument de Boterhal.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×