Dark
Light

Fietsen langs resten van de Atlantikwall

Auteur:
1 minuut leestijd
De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)
De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)

Atlantikwall Zuid-Holland
Atlantikwall Zuid-Holland
Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft een fietskaart langs resten van de Atlantikwall in de omgeving van Hoek van Holland ontwikkeld. Daarnaast is er een overzichtskaart gemaakt met informatie over eenenveertig bunkers verspreid door de hele provincie Zuid-Holland.


In de bezettingstijd werden in het Zuid-Hollandse kustgebied door de Duitsers tientallen bunkers gebouwd. In de afgelopen zeventig jaar van vrede zijn veel van deze bunkers verdwenen, gesloopt, in zee gespoeld, of zelfs afgezonken. Maar er is nog veel wat aan de Atlantikwall herinnert.

Selectie

Deelnemers van het netwerk Erfgoedlijn Atlantikwall vroegen het Erfgoedhuis Zuid-Holland een kaart te maken, zodat iedereen kan zien waar de voornaamste locaties van de Atlantikwall in Zuid-Holland te vinden zijn. Die kaart is er nu. Hij wordt op 8 mei gepresenteerd. Erfgoedhuis Zuid-Holland:

“Het is een selectie, want vele tientallen nog bestaande bunkers zijn óf niet zichtbaar omdat ze onder het zand liggen, óf gelegen op privé-terrein, óf in een kwetsbaar natuurgebied en daarom niet toegankelijk. De 41 locaties op deze kaart zijn bijna allemaal zichtbaar en toegankelijk.”

Naast de overzichtskaart verschijnt tegelijkertijd een fietsroute door wat ooit de Festung Hoek van Holland heette. De route voert langs een aantal objecten, die uitgebreid beschreven zijn en die een beeld geven van het zichtbare en onzichtbare verhaal van deze bijzondere periode uit de geschiedenis. Ook deze fietsroute is een product van het netwerk Erfgoedlijn Atlantikwall.

De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)
De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×