/

Fietsen langs resten van de Atlantikwall

De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)
De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)

Atlantikwall Zuid-Holland
Atlantikwall Zuid-Holland
Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft een fietskaart langs resten van de Atlantikwall in de omgeving van Hoek van Holland ontwikkeld. Daarnaast is er een overzichtskaart gemaakt met informatie over eenenveertig bunkers verspreid door de hele provincie Zuid-Holland.


In de bezettingstijd werden in het Zuid-Hollandse kustgebied door de Duitsers tientallen bunkers gebouwd. In de afgelopen zeventig jaar van vrede zijn veel van deze bunkers verdwenen, gesloopt, in zee gespoeld, of zelfs afgezonken. Maar er is nog veel wat aan de Atlantikwall herinnert.

Selectie

Deelnemers van het netwerk Erfgoedlijn Atlantikwall vroegen het Erfgoedhuis Zuid-Holland een kaart te maken, zodat iedereen kan zien waar de voornaamste locaties van de Atlantikwall in Zuid-Holland te vinden zijn. Die kaart is er nu. Hij wordt op 8 mei gepresenteerd. Erfgoedhuis Zuid-Holland:

“Het is een selectie, want vele tientallen nog bestaande bunkers zijn óf niet zichtbaar omdat ze onder het zand liggen, óf gelegen op privé-terrein, óf in een kwetsbaar natuurgebied en daarom niet toegankelijk. De 41 locaties op deze kaart zijn bijna allemaal zichtbaar en toegankelijk.”

Naast de overzichtskaart verschijnt tegelijkertijd een fietsroute door wat ooit de Festung Hoek van Holland heette. De route voert langs een aantal objecten, die uitgebreid beschreven zijn en die een beeld geven van het zichtbare en onzichtbare verhaal van deze bijzondere periode uit de geschiedenis. Ook deze fietsroute is een product van het netwerk Erfgoedlijn Atlantikwall.

De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)
De Atlantikwall in Zuid-Holland (Erfgoedhuis Zuid-Holland)

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: