Dark
Light

Fries Museum verwerft ets Rembrandt

Portret van dominee Jan Cornelis Sylvius
Auteur:
1 minuut leestijd
Rembrandt van Rijn, De predikant Jan Cornelisz Sylvius (1564-1638), 1646 - Detail (
Rembrandt van Rijn, De predikant Jan Cornelisz Sylvius (1564-1638), 1646 - Detail (Collectie Fries Museum)

Het Fries Museum heeft een ets aangekocht van Rembrandt van Rijn. Het gaat om een postuum portret van dominee Jan Cornelis Sylvius uit 1646. De ets toont de aangetrouwde neef van Rembrandts vrouw Saskia. Het is de eerste echte Rembrandt binnen de collectie van het Fries Museum. Later dit jaar zal de ets te zien zijn in de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery.

Johannes (Jan) Cornelis Sylvius werd in 1564 geboren in Amsterdam. In 1588 verruilde hij zijn geboortestad voor Franeker. Daar werd hij aan de pas geopende universiteit opgeleid tot predikant. Hij trouwde met Lucia Sixti, dochter van zijn professor theologie. Het stel kreeg twee kinderen: Maria en Cornelius. Hun dochtertje overleed op jonge leeftijd en in het kraambed van hun tweede kind stierf ook Lucia. Een jaar later, in 1595, hertrouwde Jan Sylvius met Aeltje Uylenburgh uit Leeuwarden, het oudere nichtje van Rembrandts vrouw Saskia Uylenburgh. Uit dit huwelijk volgden nog eens tien kinderen, waarvan er meerdere op jonge leeftijd overleden. Na jaren in Friesland gewerkt te hebben keerde Jan Sylvius in 1604 met zijn gezin terug naar Holland, waar hij dominee van Sloten en Sloterdijk werd en later werkte als predikant in Amsterdam. Daar fungeerde het echtpaar Sylvius-Uylenburgh als steun en toeverlaat van Rembrandt en Saskia.

Rembrandt van Rijn, De predikant Jan Cornelisz Sylvius (1564-1638), 1646
Rembrandt van Rijn, De predikant Jan Cornelisz Sylvius (1564-1638), 1646 (Collectie Fries Museum)

Uit eigen atelier

De hechte familieband zorgde ervoor dat Rembrandt zowel Jan Sylvius als Aeltje Uylenburgh meermaals vastlegde. Op de ets uit 1646, acht jaar na zijn overlijden, is Sylvius afgebeeld met een bijbel in zijn hand. Vermoedelijk is de ets gemaakt in opdracht van Sylvius’ zoon Petrus. Rondom het portret is de levensloop van de predikant te lezen. Bijzonder is dat de ets die het Fries Museum heeft aangekocht uit de eerste oplage uit 1646 komt. In tegenstelling tot andere Rembrandt-etsen uit de collectie van het museum is het portret van Jan Sylvius nog in Rembrandts atelier afgedrukt. De aankoop is mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Fries Museum.

Ook interessant: Rembrandt’s etsen
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

×