Dark
Light

Gestolen beeld Livia keert terug in Jubelparkmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd

Ander beeld van Livia Drusilla (Louvre)

In het Jubelparkmuseum is vanaf aankomende maandag weer een beeld van Livia Drusilla, de vrouw van keizer Augustus, te zien. Het beeld werd in 1976 gestolen.

Jarenlang was de levensgrote marmeren portretkop spoorloos. Tot het beeld eerder dit jaar plotseling te koop werd aangeboden via een Duits veilinghuis. Dankzij de alerte houding van de staf van de Antikensammlung in Berlijn werd contact opgenomen met een conservator van het Jubelparkmuseum. Die bevestigde dat het om het ontvreemde kunstwerk ging.


Door tussenkomst van onder meer de Belgische en Duitse politie werd de zaak hierna snel geregeld. De eigenaar werd schadeloos gesteld voor een bedrag van 25.000 euro, een fractie van de reële waarde van het beeld. Het Jubelparkmuseum over het beeld:

Het hoofd van Livia is voorzien van een diadeem en de sculptuur vertoont nog altijd sporen van polychromie, wat uiterst zeldzaam is. Ook de perfecte toestand met intacte neus is uitzonderlijk. De sculptuur werd waarschijnlijk gemaakt aan het begin van de eerste eeuw, mogelijk onder het keizerschap van Livia’s zoon Tiberius. Het gaat zonder meer om een topwerk wegens de grote artistieke kwaliteit en de belangrijke historische rol die de geportretteerde speelde.

Maandagochtend krijgt het beeld weer een vaste plek in het museum in Brussel. Onder toeziend oog van journalisten, fotografen en genodigden zal het beeld dan ter plekke worden uitgepakt.

Livia Drusilla (58 v.Chr.-29 n.Chr) was de vrouw van keizer Augustus. Ze had grote invloed op deze eerste keizer van het Romeinse Rijk en trad verschillende keren op als regent. Het huwelijk van Livia en Augustus bleef kinderloos. De keizer werd na zijn dood daarom opgevolgd door Tiberius, een kind van Livia uit een eerder huwelijk. Augustus had hem geadopteerd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×