Heinrich Hoffmann – Fotograaf van Adolf Hitler

1 minuut leestijd
Heinrich Hoffmann
Heinrich Hoffmann

De Duitse fotograaf en schrijver Heinrich Hoffmann (1885-1957) was de persoonlijke fotograaf van nazi-leider Adolf Hitler.

Heinrich Hoffmann werd in 1885 geboren in FĂĽrth, Beieren. In 1920 werd hij lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), de partij die dat jaar ontstond uit de Duitse Arbeiderspartij. Adolf Hitler werd het boegbeeld van deze partij. Hoffmann raakte met hem bevriend en werd diens persoonlijke fotograaf.

In MĂĽnchen had Hoffmann een fotowinkel waar de Duitse Eva Braun in de jaren twintig zijn assistente werd. Hoffmann stelde Braun in 1930 aan Adolf Hitler voor. De twee zouden goed met elkaar bevriend raken. Braun werd uiteindelijk de maĂ®tresse en later zelfs – voor een dag – de echtgenote van Hitler.

Arrestatie en veroordeling

Heinrich Hoffmann volgde Hitler op de voet tijdens diens reizen en maakte duizenden foto’s. Geschat wordt dat hij ongeveer 2,5 miljoen foto’s van Hitler maakte. Veel van deze foto’s werden voor propagandadoeleinden gebruikt. Hoffmann maakte niet alleen foto’s. Hij schreef ook boeken over Hitler.

Na de oorlog werd Hoffmann gearresteerd. In Neurenberg werd vanwege zijn werkzaamheden voor de Nazi-partij tien jaar gevangenisstraf tegen hem geëist. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot vier jaar celstraf. In 1950 kwam hij weer op vrije voeten en vestigde hij zich weer in München. Heinrich Hoffman overleed op 72-jarige leeftijd.

Fotos die Heinrich Hoffmann in 1930 maakte van Adolf Hitler - cc
Fotos die Heinrich Hoffmann in 1930 maakte van Adolf Hitler – cc
Albert Speer en Hitler op de Obersalzberg 1938 (cc - Bundesarchiv)
Albert Speer en Hitler op de Obersalzberg 1938 (cc – Bundesarchiv)
Göring, en Hitler op de Obersalzberg (1933)
Göring, en Hitler op de Obersalzberg (1933)
Hitler in zijn werkkamer in de Berghof (1936)
Hitler in zijn werkkamer in de Berghof (1936)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×