Online geschiedenismagazine Historiek heeft de publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs gewonnen. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
De Geschiedenis Online Prijs is een tweejaarlijkse prijs voor de populairste geschiedeniswebsite of -app van Nederland. De afgelopen weken kon er gestemd worden op in totaal 275 door het publiek zelf genomineerde websites en apps. Historiek haalde de meeste stemmen binnen. In totaal werden er ruim 20.000 stemmen uitgebracht en daarvan gingen er 2209 naar Historiek. Tweede werd de Canon Sociaal Werk met 1467 stemmen. Als derde eindigde Zoekakten.nl.
Historiek is website waarop nieuws en geschiedenis met elkaar worden verbonden. Bezoekers kunnen op de site terecht voor historische achtergrondverhalen, nieuwsberichten, boekbesprekingen, blogs en opiniestukken. Een geschiedenismagazine, maar dan online. En gratis.
Historisch platform
Historiek fungeert ook als platform voor de culturele sector. Historici, maar ook culturele instellingen kunnen de site gebruiken om hun verhalen naar een breed publiek te brengen. Jaarlijks weten circa twee miljoen unieke bezoekers Historiek te vinden. Historiek-oprichter en beheerder Yuri Visser is blij met de waarderingsprijs:
“Dat zoveel bezoekers hebben aangegeven onze website te waarderen en kennelijk behoefte hebben aan een ’historische nieuwssite’ is voor ons geweldig nieuws. Het geeft energie om door te gaan en de site verder uit te bouwen. Geschiedenis heeft de toekomst.”
Nevenprojecten
De site ontvangt geen subsidie. Nevenprojecten zijn de Engelstalige historische afbeeldingenwebsite www.picturahistoria.com en www.vandaagindegeschiedenis.nl, een site waarop iedere dag een historische gebeurtenis wordt uitgelicht.
Aan de publieksprijs is een geldbedrag van 1250 euro verbonden. Dat geld wordt gebruikt voor een Historiek-dag later dit jaar, bedoeld voor medewerkers.
Juryprijs
De juryprijs van de Geschiedenis Online Prijs is gewonnen door de iPad-app Tijdreis 2000 jaar Domplein. De jury, voorgezeten door historicus Maarten van Rossem:
“De makers hebben de modernste technische mogelijkheden gebruikt om de app te realiseren, zonder daarbij het doel en de gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen.”
De winnaar ontving een beeldje, ontworpen door Gonneke van Echten.