‘Ida’ mogelijk ontbrekende schakel in evolutie mens

1 minuut leestijd
Darwinius massilae - cc
Darwinius massilae - cc

Het ongeveer 47 miljoen jaar oude apenfossiel ‘Ida’ heeft bijna een kwart eeuw onopgemerkt in een la van een particuliere verzamelaar gelegen. Onlangs belandde het fossiel in het laboratorium van een Noorse wetenschapper.

De BBC meldt dat het ongeveer twintig centimeter grote apenfossiel mogelijk de ‘missing link’ is in de evolutie van de mens. De Noorse wetenschapper Jorn Hurum onderzocht het fossiel. Volgens hem is Ida het eerste volledige skelet van een onbekende soort van de adapoïden, een uitgestorven diersoort die gezien wordt als de voorouder van de maki’s, halfapen die momenteel alleen nog voorkomen op Madagaskar en nabijgelegen eilanden.

Darwinius massilae

Volgens de onderzoekers heeft Ida, officieel Darwinius massilae gedoopt, gelijkenissen met de maki, de apensoort waaruit zowel apen als mensen zich zouden hebben ontwikkeld. Mogelijk is het dier dus een indirecte voorouder van de mens.
Het fossiel werd twintig jaar geleden gevonden in de Messel-groeve in de buurt van het Duitse Darmstadt. Met de term ‘missing link’ zijn niet alle wetenschappers blij. Tegenover de BBC laat Dr. Henry Gee, senior redacteur bij het wetenschappelijke tijdschrift Nature, bijvoorbeeld weten dat hij de vondst zeer interessant vindt maar dat het niet waarschijnlijk is dat de ontdekking zo groot is als bijvoorbeeld de ontdekking van de Floresmens uit 2003.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×