‘IJsfonteintjes oorzaak vuurwerkramp’

1 minuut leestijd

IJsfontijntjes, die in de horeca bij desserts worden gebruikt, zijn de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede, tien jaar geleden. Dat stelt misdaadverslaggever Simon Vuyk in zijn boek: De waarheid achter de vuurwerkramp.

De ontploffing van de Enschedese vuurwerkfabriek SE Fireworks vaagde op 13 mei 2000 de woonwijk Roombeek weg, waarbij 23 mensen om het leven kwamen. De oorzaak van de ramp is nooit precies duidelijk geworden, maar tijdens de rechtszaak werd meerdere malen gesproken over een onbekende lading die twee dagen eerder bij de vuurwerkfabriek werd afgeleverd. Volgens Vuyk, die al eerder het boek Op zoek naar de waarheid van de vuurwerkramp schreef, bestond die lading uit sterretjes voor op desserts. Dat onschuldig ogende vuurwerk zou volgens Vuyk hebben geleid tot de explosie.

De ramp

Op 13 mei 2000 ontstond aan het eind van de middag een brand op het terrein van SE Fireworks waar 900 kilo vuurwerk lag opgeslagen dat werd gebruikt bij popconcerten. Hoewel de brandweer aanvankelijk het sein ‘brand meester’ gaf, kwam er enkele minuten later een kettingreactie aan explosies, die uiteindelijk leidde tot de grote explosie waarbij 177 ton vuurwerk tot ontploffing kwam. Die explosie was tot op zestig kilometer afstand te horen.

Boek van Simon Vuyk

Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven, waarvan vier brandweermannen, 950 mensen raakten gewond. Ook werden tweehonderd woningen verwoest en 1500 zwaar beschadigd. Er raakten 1250 mensen dakloos.

Ondanks dat de eigenaren van de vuurwerkfabriek wel zijn veroordeeld voor het illegaal bergen van vuurwerk en het niet houden aan de milieuvoorschriften is er formeel nooit iemand verantwoordelijk gehouden voor de vuurwerkramp. In 2005 suggereerde onderzoeksjournalist Alexander Nijeboer in de Nieuwe Revu dat er op het rampterrein militaire ontstekingsmechanismen zouden zijn gezien. Dat werd echter niet bewezen.

Gevolgen vuurwerkopslag

Na de vuurwerkramp in Enschede zijn in 2002 de regels met betrekking tot de opslag van consumentenvuurwerk sterk verscherpt. Als gevolg daarvan zijn er maar weinig vuurwerk-exploitanten die aan deze maatregelen konden voldoen. Een deel van de exploitanten die niet aan de strenge regels konden voldoen kreeg een schadevergoeding. Alle vergunningen voor professioneel zwaar vuurwerk zijn ingetrokken. Die worden nu veel opgeslagen in Amerikaanse munitiebunkers in Duitsland.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×