KB en Trinity College ontsluiten 18e-eeuwse Fagelcollectie

2 minuten leestijd
Detail van een heruitgave van Maria Sibylla Merian, Metamorphosis insectorum Surinamensium (Amsterdam, Van Oosterwyk, 1719) die onderdeel uitmaakt van de Fagelcollectie. Signatuur: Fag.GG.2.10
Detail van een heruitgave van Maria Sibylla Merian, Metamorphosis insectorum Surinamensium (Amsterdam, Van Oosterwyk, 1719) die onderdeel uitmaakt van de Fagelcollectie. Signatuur: Fag.GG.2.10 (Foto: KB)

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en Trinity College Library in Dublin slaan de handen ineen voor de digitale ontsluiting van de zogeheten Fagelcollectie, een van de belangrijkste en grootste nog bestaande Nederlandse particuliere bibliotheken van voor 1800. Het project neemt zeker drie jaar in beslag.

Afbeelding van de Long Room in Trinity College. Op een van de achterliggende etages is de Fagelcollectie geplaatst.
Afbeelding van de Long Room in Trinity College. Op een van de achterliggende etages is de Fagelcollectie geplaatst. (Foto: KB)
De collectie is sinds 1802 eigendom van het Trinity College in Dublin, Ierland. De ruim 30.000 titels van de Fagelcollectie zullen voor het eerst tot in detail beschreven worden. Hierdoor moet de collectie veel toegankelijker worden voor wetenschappelijk onderzoek. Verder wordt een eerste stap gezet naar het volledig digitaal beschikbaar maken van de collectie. De beschrijvingen van Nederlandse boeken worden opgenomen in de Short Title Catalogue Netherlands, de retrospectieve nationale bibliografie van Nederland voor de periode tot 1801. Het project wordt geleid door Trinity College en ondersteund door enkele begeleiders van de KB.

Familie Fagel

Het oudste boek in de Fagel collectie: Vitae virorum illustrium [= Leven van beroemde mannen] (Venetië, Nicolaas Jenson, 1478). Signatuur: Fag.GG.2.1.
Oudste boek in de Fagel collectie: Vitae virorum illustrium [= Leven van beroemde mannen] (Venetië, Nicolaas Jenson, 1478) – Foto: KB
De Fagel-bibliotheek is bijeengebracht door verschillende generaties van de familie Fagel, een politiek invloedrijke familie uit Den Haag. Tussen 1670 en 1795 leverden de Fagels vijf achtereenvolgende griffiers voor de Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek. Zij werkten ruim een eeuw in het hart van de Nederlandse Republiek. Toen in 1794-1795 de Fransen De Republiek veroverden, was de laatste griffier uit de familie Fagel, Hendrik Fagel de Jonge, op diplomatieke missie in Engeland en werd hij gedwongen daar te blijven. Zijn bezittingen werden aanvankelijk onteigend, maar later weer vrijgegeven en naar Londen verscheept. Vanwege financiële problemen moest Fagel zijn kunst- en boekencollectie laten veilen. Voor de veiling plaats kon vinden wist Trinity College de collectie als geheel te kopen, en werden de boeken naar Dublin verhuisd.

De collectie bevat zeldzame en unieke handschriften, gedrukte boeken, pamfletten, kaarten en atlassen uit de vroegmoderne tijd. De collectie omvat vermoedelijk nog veel onontdekte schatten aangezien de 20.000 boeken en 12.000 pamfletten nog nooit goed zijn beschreven. Boekwetenschapper Alex Alsemgeest, die als fellow twee maanden in Dublin in de collectie werkte, schat dat ruim 10 procent van de boeken in de Fagelcollectie nergens anders ter wereld te vinden zijn.

In de Fagelcollectie zijn onder meer boeken te vinden over geschiedenis, theologie, politiek, recht, geneeskunde, geologie, biologie, kunst en architectuur. Omdat de Fagels bestuurlijk actief waren, biedt de collectie een goed beeld van de achttiende-eeuwse overheid en politieke netwerken en welke boeken bestuurders gebruikten.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×